Pavļuts: Visiem Covid-19 pacientiem pietiks gultasvietu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Pašlaik slimnīcās izvērsto gultu skaits Covid-19 pacientiem ir pietiekams, otrdien valdības sēdē atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš skaidroja, ka, samazinoties Covid-19 inficēto skaitam, pamazām mainās arī situācija stacionāros. Publiski jau izskanējis, ka gan Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, gan Rīgas 2.slimnīcā, kur arī uzņemti Covid-19 inficētie, tiek atjaunoti tradicionālie profili. Covid-19 pacientu ārstēšanu pārtrauks arī atsevišķas slimnīcas reģionos. Pēc Pavļuta teiktā, soli pa solim varēs iet stabilizācijas, normalizācijas virzienā attiecībā uz citu profilu ārstēšanu.

"Mums ir vairāk nekā pietiekams gultu apjoms, un kopumā noslodze gan intensīvās terapijas gultām, gan parastām gultām ir ap 60%,"

komentēja ministrs, skaidrojot, ka pašlaik Covid-19 pacientiem izvērstas 2214 gultas.

Pavļuts sacīja, ka tagad nav pamata palielināt Covid-19 gultu apjomu. Par šādu soli varētu domāt, izvērsto gultu noslodzei sasniedzot 80%.

"Mēs esam gatavi to darīt, ja pēkšņi vajadzētu, bet ceram un paļaujamies, ka to nevajadzēs. Mājsēdes rezultātā mums ir izdevies kopīgiem spēkiem stabilizēt gultu noslodzi," uzsvēra politiķis, piebilstot, ka ir pārvarēta pārslodze, taču jātiek galā ar sekām daudzu nedēļu garumā.

Samazinoties Covid-19 pacientu skaitam, aug citiem pacientiem paredzēto gultasvietu apjoms un stacionāri var nodrošināt aprūpi citās jomās. Tostarp audzis pieprasījums pēc terapeitiskajām gultām.

Arī Veselības ministrijā (VM) pavēstīja, ka situācija stabilizējas un slimnīcās pacientu skaits ir zem 1300 ar tendenci samazināties. Tādēļ, vadoties pēc epidemioloģiskajām un stacionēšanas tendencēm, patlaban neesot vajadzības izvērst plašāku gultu apjomu, taču vienlaikus tiekot paturēta nosacīta rezerve.

Jau ziņots, ka atsevišķās slimnīcās joprojām saglabājas augsta Covid-19 pacientiem paredzēto reanimācijas gultu noslodze, liecina VM otrdienas valdības sēdei apkopotā informācija.

Nedēļas sākumā Latvijas slimnīcās bija aizņemti 60% no gultām, kas pielāgotas Covid-19 pacientiem. Savukārt intensīvās terapijas gultu noslodze bija 62%.

Vienlaikus vairākās slimnīcās aizņemtas visas reanimācijas gultas, kas atklātas Covid-19 pacientiem. Šāda situācija pirmdien bija Balvu un Tukuma slimnīcā.

Augsta noslodze ir arī Jēkabpils, Liepājas slimnīcā un Paula Stradiņu klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS), pārsniedzot 80%.

Vienlaikus vairākās slimnīcās, tostarp PSKUS, Jūrmalas slimnīcā, Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiālē un citviet, augsta noslodze saglabājas arī gultasvietās, kas paredzētas vidēji smagiem Covid-19 pacientiem.

Vērtējot pa reģioniem, pašlaik situācija ar Covid-19 gultu noslodzi slimnīcās ir teju izlīdzinājusies, Rīgas, Zemgales un Latgales plānošanas reģionos sasniedzot 63%. Vidzemē aizņemti 53%, bet Kurzemē 46% ar Covid-19 sasirgušajiem slimniekiem paredzēto gultasvietu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu