Kārlis, kurš nekad nedzirdēs pasauli, bet vienmēr sasmaržos kafiju, rada mākslu

Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziņu medijs TVNET turpina vēstīt par nozīmīgu labdarības projektu. Kārlim ir 28 gadi. Tikpat kā nedzirdīgs, bet ar izteiktu ožu, jo tikko uzvārītu espreso Kārlis spēj saost kilometra rādiusā. Kafija ar kādu saldumiņu pie tās pavisam noteikti ir Kārļa vājība. 

Kārlis ir viens no biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” dienas centra jauniešiem, kuram ikdienā nepieciešams pamatīgs atbalsts gan pārvietojoties, gan baudot kafiju. Vēl Kārlis ārpus dienas centra apmeklējuma, ārkārtīgi izbauda kafejnīcas apmeklējumu. Tā ir gluži vai svēta lieta, ko jaunietis izbauda līdz mikrodaļiņai. Ļoti cilvēcīgas vājības jaunam vīrietim, kuram ir smagi kompleksie attīstības traucējumi, vai ne?

Kārļa mammai Ditai, stāstot viņu stāstu, ir valgas acis, tā vien liekas, ka pa labo vaigu tūliņ, tūliņ nobirs asara.

“Mēs tik ļoti gribam saviem pieaugušiem bērniem labu dzīvi! Kaut

apzināmies, ka smago attīstības traucējumu dēļ viņiem būs nepieciešams ļoti liels atbalsts visa mūža garumā. Manam dēlam šobrīd ir laba dzīve - viņam ir savi pienākumi, mīloša ģimene, draugi, dzīve ar saturu un jēgu. Cik vēl ilgi tā būs?

Parādiet man vietu, kur Kārlim no rīta palīdzēs pagatavot gardu espreso un pajautās, vai nevēlas kādu kārumu līdz ar kafijas malku! Lūdzu, lūdzu, parādiet, kur Latvijā šāda vieta ir, jo līdz šim brīdim neesmu tādu atradusi un ticiet man, mēs, vecāki ar īpašajiem bērniņiem, esam izložņājuši uz ceļiem katru stūrīti, šādu miera ostu meklējot!

Foto: publicitātes

Vietu, kurā nebūs vienalga par manu bērnu! Kā mums nosargāt savu pieaugušo bērnu normālo dzīvi? Kā iepriecināt savu dēlu ar tikko uzvārītu kafiju, kad manis vairs nebūs?

Mēs nevēlamies un nelūdzam neko ekskluzīvu! Tikai iespēju piedzīvot savu dzīvi, tikai iespēju dzīvot, iemīlēties, kļūdīties, mācīties, baudīt…

Nav vēl bijis tāda vakara, kad asaru pile nebūtu iekritusi spilvenā.

Ir sajūta, ka mēs, ģimenes, kurām ir īpašie bērniņi, esam vieni. Pat nederīgi! Tā teikt - brāķis latvietis…

Palīgā saucienus Latvijas valdība nedzird, pareizāk sakot, nevēlas dzirdēt! Manu Kārli līdz ar citiem īpašajiem bērniem izolēt tā, lai tos nedzirdētu un neredzētu. Ziniet, es un mana ģimene spēku smeļamies no līdzcilvēkiem, jo viņiem rūp, kādā pasaulē mēs visi dzīvojam. Kāpēc valdība pret dzīvību izturas tik nievājoši, man nav saprotami! Tas, ko redzu es, ir nevajadzīga naudas izšķiešana par otršķirīgām lietām, noliekot cilvēka dzīvību kaut kur - vēlāk, pēc tam, nekad! Sākumā bija dusmas un aizvainojums, bet šobrīd tās aizskalo tautas atbalsts. Jūs liekat mums saņemties un cīnīties tālāk, lai mainītu esošo pēcpadomijas domāšanu!”

Foto: publicitātes

Kārļa mamma Dita ir viena no biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” mammām, kura iestājas par to, ka jauniešiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem ir nepieciešama vide ar terapeitisku pakalpojumu, kurā dzīvot neatkarīgu dzīvi gan šobrīd, gan tad, kad ģimenes vairs nespēs parūpēties. Dita biedrības dienas centrā ir ergoterapeite, kura diendienā savas zināšanas lieto, attīstot spējas dienas centra jauniešos, kuriem ir attīstības traucējumi.

Sveču veidošanu jaunieši aizsākuši terapeitiskos nolūkos, lai attīstītu roku motoriku. Šobrīd šīs jauniešu darinātās sveces tuvina jauniešus Grupu mājai, kas šobrīd ir sapnis ar reālu veidolu.

Sveces tiek tirgotas un nauda uzkrāta mērķim - Grupu mājai. Kampaņa “Miljons sveču grupu mājai” mijiedarbojas ar Mākslas projektu “Pasaules radīšana”, kuri ir biedrības “Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi” veidoti, lai aktualizētu tik ļoti sasāpējušos jautājumu par vecāku pieaugušajiem bērniem - kurp tiem doties un kāda vide tos sagaida Latvijā pēc vecāku nāves?

“Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veido 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē. 

Kārlis ar gleznotāju Sabīni Līvu radīja gleznu “Līdzsvars” un Sabīne uzsver, ka darbā redzamās laivas ir ļoti simboliskas. Gluži tā pat kā sveču vaska gabaliņi, kuri iestrādāti gleznā. Gleznotāja Sabīne Līva ar Kārli šobrīd ir vienā laivā, jo ,ar savu mīlestību pret gleznošanu, vēlas palīdzēt uzcelt šo miera ostu. Projekta mākslas darbi apskatāmi teju katru dienu, Aspazijas bulvārī 28 kā arī ir iespēja šeit iegādāties jauniešu veidotās sveces, veikt ziedojumu un pārrunāt Grupu mājas projekta attīstību. Aktuālajai informācijai sekot līdzi Facebook lapā - Grupu māja neatkarīgai dzīvei. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam.

Ik pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tuvina mērķim, vieš cerību, ka nākotnē Kārlis ik rītu varēs baudīt tasīti karsta espreso.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par Grupu māju kļūst īsts!

“Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Biedrība

Reģ nr. 40008150439

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu