Latvijas Darba ņēmēju asociācija: Latgalē ies traki! Rēzeknē antivakseri aizver uzņēmumus (98)

Evija Hauka
, Nacionālo ziņu nodaļas žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

No Latvijas Darba ņēmēju asociācijas izstājušies 9 biedri - vakcinācijas pretinieki, savu aiziešanu motivējot kā protestu un "nodalīšanos no visa". Asociācijas vadītājs Vitālijs Tihonenko šajā solī saskata bīstamu sabiedrības šķelšanās tendenci, kas šobrīd īpaši izteikta ir Latgalē, kur vakcinācijas pretinieki "principa pēc" slēdz līdz šim veiksmīgi funkcionējošus uzņēmumus.

"Iet traki," lakoniski kopējo ainu raksturo Latvijas darba ņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Tihonenko.

Šajās dienās no asociācijas, kurā kopumā bija 70 biedri, izstājās 9, kas pārstāvēja nelielus uzņēmumus. Starp viņiem, viena friziere, trīs sabiedriskās ēdināšanas iestāžu pārstāvji, pārējie mazo veikalu tirgotāji.

Viņi ir aizgājuši antivakseru laukā, protestē pret pašreizējo kārtību, kas ierobežo tos, kam nav zaļā sertifikāta, un nodalās no visiem.

"No vienas puses, tas ir bērnišķīgi, no otras, norāda uz kopējo tendenci valstī, jo šie cilvēki pārstāv dažādas sociālās grupas, vecumu un abus dzimumus."

Ja Rīgas uzņēmumos situācija kopumā ir pozitīva un mierīga, tad Latgalē aina iezīmējas problemātiska. "Asociācijā ir seši biedri no Rēzeknes un viņi stāsta, ka situācija pilsētā ir kritiska, jo teju puse pilsētas nefunkcionē. Rēzeknes iestādēs ir darbinieki, kas sit dūri galdā - nevakcinēsimies - un aiziet no darba."

Trakākais, ka cilvēki ir gatavi zaudēt ienākumus, upurēt savu un darbinieku labklājību, lai loģisku apsvērumu vietā paliktu pie sava principa.

 Asociācijas vadītājs stāsta, ka pilsētā aizvērta rēzekniešu iecienīta kafejnīca tikai tāpēc, ka īpašnieks kategoriski iestājas pret vakcināciju. "Zaudētāji ir visi. Tas ir ceļš uz postu, nevis attīstību."

Tikmēr Rīgā mazās kafejnīcas un veikali pielāgojušies darbam zaļajā režīmā un par klientu plūsmu nesūdzas. "Rīgā kopējā aina ir pozitīva. Mazo veikalu īpašnieki saka, ka viņi mierīgi var strādāt valstī noteiktajā kārtībā. Ārdās tie, kas neatkāpjas no principa un atsakās vakcinēties."

Tihonenko saka, ka negatīvāka attieksme pret ierobežojumiem cilvēkiem, kas nav vakcinējušies, ir nelatviešiem. Pēc viņa domām, attieksmes saknes sniedzas deviņdesmitajos gados, kad likumi nedarbojās, valdīja tā sauktais bezpreģels un cilvēki tika apkrāpti un apmuļķoti. "Latvijai kā mazai valstij būtu lieliskas iespējas sakoordinēt infrastruktūru tā, lai sabiedrību pasargātu no saslimšanas draudiem un vienlaikus neciestu uzņēmējdarbība." 

Ja cilvēki izdarītu atbildīgu izvēli, mēs varētu justies tāpat kā Šveicē, kur pasākumi notiek klātienē un viss darbojas.

Ņemot vērā, ka iepriekš pieņemtajam Darba ņēmēju asociācijas piecu gadu rīcības plānam, kas pēdējos divus gadus netika realizēts, ir "krusts pāri", organizācijas biedri tuvākajā laikā apspriedīs tālāko virzību un sadarbību. "Šīs situācijas, kad no asociācijas ir izstājušies vairāki biedri, fonā jāformulē mūsu nostāja un jāsaprot, kādas var būt šīs lavīnveida reakcijas sekas."

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu