Floridas "Senatoru" nenogalināja vētra. To paveica cilvēks (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

3500 gadus senā, majestātiskā purva ciprese Floridas štata Longvudas purvainajā parkā piedzīvojusi neskaitāmas dabas katastrofas, pilsoņu karus un viesuļvētras, 1925. gadā uz mūžīgiem laikiem pazaudējot daļu savas koka galotnes. Taču pietika ar vienu sievieti, kuras "nelegālās" spēlītes ar uguni koka dobumā cipresei nozīmēja bojāeju.

Purva ciprese, kas ieguvusi nosaukumu “Senators”, 1993. gadā tika novērtēta kā piektais vecākais koks pasaulē, vecākais ASV, kā arī viens no vecākajiem floras paraugiem, kāds jebkad atrasts.

"Senators" 1954. gadā, Floridā
"Senators" 1954. gadā, Floridā Foto: Wikimedia Commons

Tā ir kalpojusi kā ceļa rādītājs kuģotājiem no Atlantijas okeāna, ASV pamatiedzīvotājiem – seminolu indiāņu ciltij, tas iezīmēja viņu teritoriju,

“Senators” bija populārs tūrisma galamērķis gan 19. gadsimta aristokrātiem, gan svētceļniekiem.

Koks bija 38 metrus garš, tā diametrs – 5.3 metri. 1929. gadā pāri apkārtnes purvainajām teritorijām ierīkoja dabas taku, bet ap koku uzbūvēja metāla sētu, jo itin bieži pārīšiem sava romantiskā gājiena laikā bija vēlma iegrebt savus inciāļus purvcipreses “ādā” jeb mizā, un tas kaitēja kokam.

Seminolu indiāņu cilts, ap 1916. gadu Floridā
Seminolu indiāņu cilts, ap 1916. gadu Floridā Foto: Wikimedia Commons

2012. gada 16. janvārī Floridas iedzīvotāja Sāra Bērnsa, iekārtojusies cipreses dobumā, aizsmēķēja metamfetamīnu, kad stiprais vējš šķiltavu radītās dzirksteles izplatīja tālāk, līdz krāšņais “Senators” nodega teju līdz saknēm.

Ugunsdzēsēji mēģināja koku izglābt, bet bija jau par vēlu. Bērnsa tika notiesāta uz 30 mēnešiem cietumā, taču pēc soda izciešanas atgriezās ieslodzījumā par metamfetamīna tirgošanu.

Foto: Wikimedia Commons

Viņa pati apgalvoja, ka tas paredzēts tikai personīgai lietošanai.

Purva ciprese “Senators” nodega no iekšpuses, un 2021. gadā no tās ir palikuši pāri vien nepilni 6 metri.

ASV 2020. gadā metamfetamīna lietošanas rezultātā miruši vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku, un šī, līdzās opiātu krīzei, ir viena no lielākajām atkarību problēmām, kas sevišķi izplatīta ASV rietumu vidienes štatos. Arī Floridas štats nav izņēmums.

Savukārt turpat netālu aug 2000 gadus senā purva ciprese “Lady Liberty”, kuru ugunsgrēka laikā izdevās nosargāt.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu