Migranti Baltkrievijas režīma vardarbību dēvē par “elli mežā” (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Beļsko-Podļaska pilsētā blakus Polijas-Baltkrievijas robežai esošajā medicīnas iestādē migranti atklājuši, kāpēc viņi Baltkrievijas režīma vardarbību dēvē par "elli mežā", vēsta TV3 Ziņas.

Uz slimnīcu piektdienas rītā Poļu robežsargi un neatliekamā medicīniskā palīdzība atveda trīs cilvēkus. Starp tiem kāds 40 gadus vecs Sīrijas pilsonis, kurš atrodas reanimācijā, kā arī viens irākietis vecumā ap 50 gadiem un 20 gadus vecs kurds, futbolists vārdā Alans, kurš mēnesi nodzīvoja mežā. 

Beļsko-Podļaskas slimnīcas galvenais ārsts reanimācijā esošā vīrieša veselības satavokli vērtē kā ļoti smagu, norādot uz abpusēju pneimoniju, iekaisumiem. Taču ārsts norāda, ka viņa dzīvībai briesmas nedraud.

Divu pārējo migrantu veselības stāvoklis ir stabils. 20 gadus vecais Alans par ceļu uz Eiropu samaksājis 3600 eiro, saņemot tūristu vīzu Baltkrievijā. Viņš ieradās ar avioreisu no Dubajas uz Minsku. Vēlāk nedēļu pavadīja viesnīcā, tālāk Baltkrievijas drošībnieki nogādāja uz robežas, kur viņš pavadījis mēnesi.

Alans stāsta, ka ir slims, nav ēdis un dzēris. "Vienīgais, ko es vēlos, glābt savu dzīvību, neko vairāk. Neko vairāk.

Tur atpakaļ mežā ir bīstami. Viņi [baltkrievi] mani grūda pāri, grūda robežai – teica kusties, kusties, kusties."

Vīrietis stāsta, ka viņa mamma jau sešus gadus dzīvo Lielbritānijā, tēvu dzimtenē nogalinājuši. Tādēļ vēlas doties uz Eiropu. 

Vēl desmitiem migrantu atrodas Slimnīcā Hajnuvkā, Polijas pilsētā pārdesimt kilometrus no Baltkrievijas robežas. Pie slimnīcas žurnālisti sastapa kurdu, kurš atbraucis meklēt savu ģimeni. Viņa ģimenē katrs par šo ceļu samaksājis 12 000 eiro.

TV3 reportieriem Hasans, Polijā dzīvojošs Kurdistānas pilsonis, stāsta: "Mana ģimene dzirdēja par iespēju braukt uz Baltkrieviju un no Baltkrievijas uz Poliju. Saņemt vīzu, ātro vīzu no Bagdādes uz Baltkrieviju un tad uz Poliju. Viņiem apsolīja, ka no Baltkrievijas viņus aizvedīs uz Poliju un tad uz Eiropu. Nedēlu bija viesnīcā Minskā.

Tad viņiem piezvanīja un pateica, ka var braukt uz robežu. Teica, ka vedīs uz Poliju. Tagad viņi ir pazuduši 15 dienas."

Jau ziņots, ka Polijas drošības spēki aizvadītajā naktī aizturējuši 45 migrantus, kas mēģinājuši iekļūt valstī no Baltkrievijas, piektdien pavēstīja Polijas Robežsardzes preses pārstāve, piebilstot, ka aizturētie bijuši daļa no divām lielākām migrantu grupām, kas apmētājuši robežsargus ar akmeņiem un pielietojuši asaru gāzi.

Aptuveni 500 migranti ceturtdienas vakarā mēģināja šķērsot robežu netālu no Dubičes Cerkevnes, ziņu aģentūrai AFP atklāja Robežsardzes preses pārstāve.

"45 cilvēki tika aizturēti un viņiem tika likts pamest Poliju," viņa piebilda.

"Baltkrievija apgādā migrantus ar asaru gāzi, skaidrs, ka viņi neatveda to sev līdzi no savām izcelsmes valstīm," norādīja Polijas Robežsardzes preses pārstāve.

Viņa sacīja, ka sadursmēs ar migrantiem cietuši četri Polijas karavīri, bet viņus nav bijis nepieciešams hospitalizēt.

Robežsardze ceturtdien konstatēja kopumā 255 mēģinājumus nelegāli šķērsot robežu.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu