Miris parazīts smadzenēs liek vīrietim buldurēt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lenteņa "taenia solium" galva
Lenteņa "taenia solium" galva Foto: Wikimedia Commons

Kāds 38 gadus vecs vīrietis tika nogādāts Bostonas (ASV) slimnīcā neizskaidrojamas krampju lēkmes un buldurēšanas dēļ. Izrādījās, ka gadiem ilgi viņš bija dzīvojis ar mirušu lenteni smadzenēs.

Vīrieša sieva izsauca policiju pēc tam, kad viņas vīrs nakts vidū izkrita no gultas, sāka kratīties un buldurēt jeb izdvest nesaprotamas skaņas. Kad ieradās palīdzība, vīrietis bija agresīvi noskaņots un dezorientēts. Viņš visiem spēkiem pretojās vešanai uz slimnīcu, vēstīts vietnē “Live Science”.

Kad viņš tomēr tika nogādāts Bostonas slimnīcā, viņam sākās atkārtoti krampji. Sākumā nevienam nebija skaidrs, kas notiek, jo vīrietim nekad iepriekš šādu vai līdzīgu veselības problēmu nebija bijis.

Ārsti vīrietim iedeva medikamentus, kas palīdzēja kontrolēt krampjus, un pēc tam veica vairākas pārbaudes. Atklājās, ka vīrietim ir smadzeņu bojājumi un pietūkums, kādu parasti izraisa parazītiskā infekcija neirocisticerkoze. Parasti šī infekcija izraisa arī krampjus un reizēm var pat novest līdz nāvei.

Pieaudzis lentenis (taenia solium)
Pieaudzis lentenis (taenia solium) Foto: Wikimedia Commons

Ar šo infekciju cilvēki parasti inficējas, ar nepietiekami termāli apstrādātu cūkgaļu apēdot cūkas lenteņa (taenia solium) oliņas. Tās var izšķilties cilvēka organismā un nonākt smadzenēs, kur izveidot cistas. Inficēts cilvēks var inficēt ar lenteni citus, ja nemazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma.

Infekcija ar cūkas lenteni biežāk notiek zemnieku saimniecībās vai attīstības valstīs, kur cūkas brīvi klaiņo apkārt. Tiesa, katru gadu ASV vismaz 1000 cilvēki tiek nogādāti slimnīcā šīs infekcijas dēļ. Parasti lenteni tie saķēruši pēc viesošanās citās valstīs, kur tas sastopams biežāk.

Pirms aptuveni 20 gadiem šajā rakstā minētais pacients no Gvatemalas provinces pārvācās uz Bostonu.

“Šis kungs bija visai netipisks, tomēr ne ļoti rets gadījums. Parazīts viņa smadzenēs bija miris un pārkaļķojies jau desmit vai divdesmit gadu,” stāstīja viens no pētījuma autoriem Edvards Raiens.

Šis parazīts cilvēka organismā parasti iet bojā 5 līdz 10 gadu laikā, tomēr arī pēc nāves var izraisīt iekaisumu, galvassāpes un krampjus.

Ārsti vīrieti izdziedināja, un piecas dienas pēc hospitalizācijas viņš no slimnīcas tika izrakstīts.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu