Tihanovska pārmet Merkelei telefonsarunu ar Lukašenko (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei pirmdien bija telefonsaruna ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku, paziņojis Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Kanclere uzsvēra, ka Vācija turpinās atbalstīt Baltkrievijas demokrātiskos spēkus. Baltkrievijas varas iestādēm vajag "izbeigt represijas pret opozīciju un neatkarīgajiem žurnālistiem, atbrīvot cietumniekus un sākt nopietnu dialogu ar sabiedrību, "lai pārvarētu krīzi ar godīgām un brīvām vēlēšanām", sacīja Merkele.

Tihanovska pirms tam pirmdien pauda nožēlu par Merkeles nesenajām telefona sarunām ar Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, sakot, ka nav pieļaujama diktatora leģitimizācija diplomātiskā dialoga ceļā, pat ja sarunas bija tikai par patlabanējo migrantu krīzi uz Baltkrievijas un Polijas robežas.

"No baltkrievu tautas puses raugoties, tas izskatījās ļoti dīvaini," Vīnē pēc piedalīšanās konferencē par Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību sacīja Tihanovska.

Telefonsarunā ar Merkeli Tihanovska sacīja, ka ir sapratusi "humānos mērķus" kancleres sarunām ar Lukašenko.

"Režīms tur par ķīlniekiem gan migrantu uz Baltkrievijas robežas ar ES, gan Balkrievijas pilsoņu dzīvību un veselību," Tihanovska atzina paziņojumā savā mājaslapā.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu