Tieši pēc trīs nedēļām - no 15. decembra praktiski visiem valsts un privātā sektora darbiniekiem, kas strādā klātienē, būs nepieciešams Covid sertifikāts. Valsts ir spērusi solīti pretim strādājošajiem un par mēnesi pagarinājusi šīs kārtības stāšanās spēkā termiņu, lai dotu iedzīvotājiem iespēju pabeigt vakcinācijas procesu. Tomēr antivakseru armija joprojām ir ievērojama - daudzi cilvēki ir gatavi zaudēt darbu tikai tāpēc, lai viņiem "neiepotētu apšaubāmu šķidrumu". 

Vai uzņēmumi tiks galā ar personāla trūkumu un vai kādā nozarē gaidāms pat sabrukums? TVNET tiešsaistes žurnāls Klik aptaujāja uzņēmējus un nozaru asociācijas, kuru prognozes iezīmēja to, ka ziema būs grūta.

9. oktobrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par ārkārtas situācijas ieviešanu un tika noteikts, ka jau no 15. novembra visiem valsts un privātā sektora darbiniekiem, kas strādā klātienē, būs obligāts Covid sertifikāts. Tomēr vēlāk valdība lēma šo termiņu pārcelt par vienu mēnesi - uz 15. decembri, lai tie, kuri paguvuši sapotēties ar vienu devu, līdz decembra vidum paspētu noslēgt vakcinācijas procesu.

Valsts kancelejas nesenā ziņojumā uzsvērts, ka jāpotējas arī individuāli nodarbinātām personām, to vidū meža un lauksaimniecības nozarē strādājošajiem, kravas auto vadītājiem, apkopējiem, apsargiem un citiem. Izņēmums noteikts vien privāto firmu strādājošajiem, kuri var strādāt attālināti. Antivakserus gaida atlaišana no darba, kā arī neapmaksāta dīkstāve līdz trīs mēnešiem. Ar nosacījumu, ja netiks pieņemts lēmums tomēr vakcinēties.

Šāda metode, ar ko varasiestādes cenšas cīnīties par vakcinācijas aptveri, sabiedrībā saskaras ar pretestību. Ir dzirdēti stāsti par kreatīviem cilvēkiem, kuri ir gatavi maksāt naudu, lai satiktos ar Covid slimnieku (un saslimtu paši), lai tikai izvairītos no vakcinēšanās un tāpat tiktu pie sertifikāta. Tāpat virkne pasažieru autobusu un kravas auto vadītāju sākuši meklēt darbu ārzemēs, kur netiek pieprasīta (vismaz ne pagaidām) obligāta vakcinācija. Līdz ar to samazinājies reisu skaits gan Rīgā, gan reģionos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X