Klēpjdators, kas piestāv Ziemassvētku eglītei

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Alise Cesniece

Tehnoloģiju lietotāji šodien var priecāties par labi strādājošiem un arī glītiem produktiem, kādi gadus desmit tālā pagātnē bija retums. Tolaik vairums klēpjdatoru bija biezi, smagi, ietērpti prastā plastmasas korpusā un turklāt bieži «uzkārās». Šodien pat vidējās klases «laptopiem» mēdz būt gaumīgs metāla korpusa dizains, un izcelties uz šāda fona kļūst aizvien grūtāk. Tādēļ ražotāji meklē ceļu uz pircēju sirdi ar aizvien kompaktākām ierīcēm, kurās cenšas «sapakot» pēc iespējas vairāk. Šo ceļu izvēlējies arī Huawei, laižot tirgū MateBook sērijas jaunāko pārstāvi 14s.

Šis dators ir tipisks «jaunā viļņa» pārstāvis, taču vienlaikus mēģinājis noslīpēt savu individuālo stilu.

Piemīlīga āriene

Pirmais iespaids parasti rodas no ārienes, un pie tās Huawei dizaineri ir krietni piestrādājuši. Pie TVNET nonākušais testa eksemplārs ir interesantā zaļganā tonī, ko ražotājs nodēvējis par «egļu zaļo». Zem Ziemassvētku eglītes tas nudien iederētos un labi piestāvētu izdekorētajiem zariem. Matētās virsmas sagādā patīkamas sajūtas pirkstu galiem un nepievelk nospiedumus, un vienīgais spīdīgais elements – zīmola nosaukuma burti – uz šī fona ļoti izceļas. Noapaļotie stūri piešķir 16,7 milimetrus biezajai ierīcei tik piemīlīgu izskatu, ka gribas to noglāstīt.

Atverot vāku skatienam paveras ļoti pragmatiskas pieejas rezultāts. Te nav nekā lieka. Sešu rindu apgaismojama tastatūra ar lieliem, pietiekami atdalītiem taustiņiem un plašs skārienpaliktnis. Tas ir atsaucīgs, pieskārienam patīkams, taču varēja klakšķēt mazliet klusāk. Ar pirkstu nospieduma lasītāju apvienotā ieslēgšanas poga novietota ārpus klaviatūras, kas ir pārdomāts risinājums. Tastatūrā integrētās reizēm sanāk nospiest nejauši.

Foto: Alise Cesniece

Tā kā dators sver vien 1,43 kilogramus, tas lieku svaru somā nerada un ir piemērots pārnēsāšanai. Tomēr gaisīgums nav atstājis negatīvu iespaidu uz korpusa stingrumu. Pat paceļot datoru aiz viena stūra, tas nelokās un eņģes notur vāku izvēlētajā stāvoklī gan ejot ar atvērtu ierīci rokās, gan apzināti kratot to.

Plašs ekrāns, šauras apmales

14,2 collu 2,5K FullView displejs ir atsevišķa stāsta vērts. To ieskaujošās melnās, nelietojamās apmales sānos un augšā ir tikai puscentimetru platas, bet apakšā, ko daudzi citi ražotāji iznieko ar plašu joslu zīmola vārdam, Huawei apmierinājušies ar viena centimetra līniju. Līdz ar to lietojamais ekrāns «nobrauc» gandrīz līdz pamatnei, aizņem 90% no vāka laukuma un veido malu attiecību 3:2, kas ir netipiski tuvu kvadrāta formai. Augšmalā pietikusi vieta pat 720p tīmekļkamerai, kas pēc eksperimentiem ar iestrādāšanu atveramā tastatūras pogā šajā modelī atgriezusies ierastajā vietā. Līdz ar to kamera spēj pilnvērtīgi nodrošināt sejas atpazīšanas funkciju. Iespējams, ierobežotā vieta kļuvusi par šķērsli, kas neļāva ievietot vāka augšmalā kvalitatīvāku 1080p filmēšanas ierīci, kas būtu laikmeta prasībām un cenu grupai atbilstošāka.

Ekrāns dižojas ne vien ar 2520x1680 pikseļu izšķirtspēju, bet arī 400 nitu spilgtumu un 90 Hz atsvaidzes intensitāti, kas ir labas ziņas tiem, kuri darba vai mācību starplaikā relaksējas ar kādu datorspēli. Baterijas taupīšanai ar vienu taustiņu kombināciju var pārslēgties uz 60 Hz un darīt biroja darbus. Lai arī šajā ierīcē izmantotais LTPS LCD displejs nav tik košs kā dārgākos modeļos izmantotais OLED tehnoloģijas, kopumā par krāsu attēlojumu nav iemesla sūdzēties. Varbūt vienīgi pietrūkst sulīguma ļoti spilgtajās krāsās. OLED displejs, piemēram, koši zaļo vai sarkano toni rāda spilgtāk.

Ierīces savienojas

Četri Huawei Sound skaļruņi nerada pārlieku troksni, taču skanējums ir sabalansēts un patīkams kā pie mediatīvas mūzikas, tā atskaņojot trakulīgu rokkoncertu. Arī ar videozvaniem tas tiek galā gana labi, ļaujot precīzi saklausīt sarunas partnera teiktos vārdus un ar četru mikrofonu palīdzību skaidri nolasot paša runāto. Talkā vēl nāk mākslīgā intelekta trokšņu slāpēšanas sistēma, kas novāc liekās fona skaņas, neļaujot tām aizplūst līdz citiem sapulces dalībniekiem. Interesanti, ka korpusa kreisajā malā ir 3,5 mm pieslēgvieta austiņām, lai gan nozare kopumā aizvien uzstājīgāk spiež pircējus pāriet uz bezvadu risinājumiem.

Ar 11. paaudzes Intel Core i5 procesora spējām un 16 GB operatīvo atmiņu pilnībā pietiek ikdienas darba vajadzībām un iepriekšējos modeļos iepazītā Huawei Share izmantošanai. Ja kādam tas paslīdējis garām, tad Share sniedz iespēju viegli bez vadiem pievienot datoram citas iekārtas – planšetdatoru vai viedtālruni. Tālruņa saturs datora ekrānā parādās kā atsevišķa mape, no kuras ar kursoru vai pirkstu jebkuru failu var pārvilkt uz MateBook 14s un tas tiks nokopēts. Var arī atvērt tālruņa ziņojumu lietotni un rakstīt atbildes ar tastatūras palīdzību. Savukārt rediģējamos darbus var pārnest uz planšetdatoru un apstrādāt ar digitālo irbuli. Var arī izmantot divu ekrānu sadarbību un bez vadiem pievienot lielāku monitoru. Iespēju ir patiešām daudz un par tik vieglu sinhronizāciju neskaitāmi lietotāji sapņojuši gadiem.

Viens vads visam

Patīkami, ka MateBook 14s komplektā ir pārnēsāšanai parocīga izmēra USB-C kabelis, kas nodrošina 90W uzlādi. Tas ir tikai nedaudz lielāks nekā ierastie telefona lādētāji un ar to 60Wh akumulators tiek piepildīts nepilnā stundā. Pie tam šo pašu lādētāju var izmantot arī tālruņa piepildīšanai. Tātad par vienu vadu somā mazāk.

Foto: Alise Cesniece

Akumulatora darbības laiks tieši atkarīgs no lietošanas veida. Strādājot ar teksta redaktoru un fonā atskaņojot mūziku, dators ar vienu uzlādi darbojās nepilnas 11 stundas un būtībā bija jālādē vienu reizi dienā. Savukārt aktivizējot 90 Hz ekrāna atsvaidzi, pagriežot spilgtumu gandrīz līdz maksimumam un pilnekrānā atskaņojot video, baterijas krājumi izsīka pēc 9-10 stundām.

Ja aptuveni 1200 eiro vērto Huawei MateBook 14s jāraksturo pāris teikumos, tad to varētu nosaukt par visnotaļ praktisku klēpjdatoru. Kompakts gabarītos, taču ar lielu un kvalitatīvu ekrānu. Viegls un vienlaikus stingrs. Ar ilgi strādājošu bateriju, bezvadu savienojumiem un pat nepieciešamajām pieslēgvietām. Pilnvērtīgs palīgs darbā un mācībās.

Tests tapis sadarbībā ar "Huawei Latvija"

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu