Migrantu krīze: ES Latvijai, Lietuvai un Polijai papildus piešķir 200 miljonus eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijai, Lietuvai un Polijai no Eiropas Savienības (ES) būs pieejami papildu 200 miljoni eiro saistībā ar Baltkrievijas režīma izveidoto situāciju uz minēto valstu robežām ar Baltkrieviju.

Kā informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā, EK risina dialogu ar Latviju, Lietuvu un Poliju par nepieciešamo finansiālo un operatīvo atbalstu un "dara pieejamus papildu 200 miljonus eiro robežu pārvaldībai".

Paziņojumā nav precizēts, vai šī summa būtu vai nebūtu pieejama žoga būvniecībai uz robežas. Saskaņā ar Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" vēstīto, ES pārstāvji norāda, ka par žogu nemaksās.

Kā informē EK pārstāvniecībā, papildu atbalsts no aģentūrām varētu ietvert ātrās reaģēšanas robežapsardzes pasākumus un operācijas personu atgriešanas nodrošināšanai. Šo atbalstu sniegtu "Frontex", Eiropas Patvēruma atbalsta birojs migrācijas pārvaldībā un citas struktūras.

Paziņojumā atgādināts, ka kopš krīzes sākuma uz robežas ar Baltkrieviju ES sniedza tūlītēju atbalstu Latvijai, Lietuvai un Polijai robežu pārvaldībai, piešķirot ārkārtas finansējumu, norīkojot ekspertus un sniedzot palīdzību atbilstoši civilās aizsardzības mehānisma iespējām.

EK norāda, ka pēc Iekšlietu komisāre Ilvas Jūhansones vizītes Lietuvā EK piešķīra Lietuvai ap 37 miljonus eiro no ES līdzekļiem, lai palīdzētu īstenot patvēruma procedūras un uzlabotu uzņemšanas apstākļus, tai skaitā attiecībā uz neaizsargātām personām.

Pārstāvniecībā norāda, ka, reaģējot uz to, ka notiek cilvēku instrumentalizācija pie ES ārējās robežas ar Baltkrieviju, ES līmenī ierosināts iekļaut melnajā sarakstā transporta uzņēmumus, kas iesaistīti cilvēku kontrabandas vai tirdzniecības veicināšanā.

Kā ziņots, reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret ES izvērsto hibrīduzbrukumu, ES noteiks sankcijas Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia" un starptautiskajiem uzņēmumiem, kas ir iesaistīti Lukašenko hibrīduzbrukuma migrantu transportēšanā, otrdien pavēstīja amatpersonas.

Dalībvalstis tuvākajās dienās apstiprinās sankciju paketi, bet Eiropadomes prezidents Šarls Mišels un EK prezidente Urzula fon der Leiena otrdien ar detaļām iepazīstināja Eiropas Parlamenta (EP) deputātus.

Lukašenko režīms izvērsis "hibrīduzbrukumu pret ES", virzot Tuvo Austrumu migrantus uz ES valstīm, sacīja Leiena.

Jau vēstīts, ka kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošana nav liegta 68 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 420 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī līdz 10. februārim izsludinājusi ārkārtējo situāciju.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukumā aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu