Nebanku kreditētāju no jauna izsniegto aizdevumu apmērs arī šogad turpinās samazināties, prognozē asociācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Pagājušajā gadā Latvijā nebanku kreditētāju no jauna izsniegto aizdevumu apmērs samazinājās par 16% un arī šogad tirgū turpinās kritums, intervijā aģentūrai LETA atzīmēja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA) vadītāja Tīna Lūse.

"Dati par pirmo pusgadu vēl nav apkopoti, bet mēs prognozējam, ka tirgus tendences, visticamāk, būs līdzīgas, kādas bija 2020.gadā," sacīja Lūse, uzsverot, kamēr ekonomikā nebūs atgriezusies stabilitāte, arī pieprasījums pēc kreditēšanas produktiem būs piesardzīgs.

Pēc viņas teiktā, laikā, kad ir neskaidrība par nākotni, nedrošība par stabiliem ienākumiem un darbu, patērētāji ļoti rūpīgi vērtē, kurā brīdī viņiem tiešām ir nepieciešamība pēc aizdevuma.

"Ieviešot ierobežojumus, klientu vēlme aizņemties samazinās. Arī 2020.gada otrajā pusē, neskatoties uz to, ka situācija sāka stabilizēties, bija vērojama tendence, ka cilvēki izvēlas atlikt un nepirkt kaut ko, kas būtu nepieciešams, līdz brīdim, kad rodas lielāka drošība par nākotni. Šajā pandēmijas trešajā vilnī mēs sagaidām līdzīgas tendences," sacīja asociācijas vadītāja.

Tāpat viņa pauda, ka pieprasījums pēc nebanku kredītdēvēju pakalpojumiem ir viļņveidīgs, bet ar stabilu lejupslīdi.

"Aptaujājot asociācijas biedrus, pamata secinājumi ir tādi, ka, protams, brīdī, kad tiek ieviesti ierobežojumi, samazinās ekonomiskā aktivitāte un attiecīgi samazinās pieprasījums pēc kreditēšanas pakalpojumiem. Ja ierobežojumi tiek atviegloti vai spēkā ir jau ilgāku laiku un klienti pie tiem ir pieraduši, klientu nodarbinātību tie neietekmē, tad pamazām pieprasījums pēc kreditēšanas atjaunojas, taču tie neatgriežas iepriekšējā līmenī," atzina Lūse.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu