Maģiskās sēnes varētu izārstēt ļoti smagu depresiju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Halucinogēnās sēnes spēj ārstēt smagu depresiju, un to pierādījusi britu mentālās veselības aprūpes kompānija “Compass Pathways”, kas novembrī noslēgusi vienu no lielākajiem halucinogēno sēņu izpētes posmiem līdz šim. Sēnes, kuru sastāvā ir triptamīna grupas alkaloīds psilocibīns, sniedz līdzīgu efektu kā plaši lietotais antidepresants escitaloprāms “Lexapro”, palīdzot cīnīties ar vidēju un smagu depresiju. Par to liecina šī gada aprīlī publicētā informācija zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, aptverot agrāk veikta mazāka klīniskā izmēģinājuma datus.

Pētījumā piedalījās 233 dalībnieki no 10 valstīm, tostarp Ziemeļamerikas un Eiropas, kuri tika reģistrēti trīs atsevišķās grupās.

Katrai grupai kontrolētā laikā un vietā deva dažādus halucinogēno sēņu daudzumus.

Visiem dalībniekiem pirms pētījuma bija jāpārtrauc lietot antidepresanti, ja tādi tika iepriekš izrakstīti.

Dalībnieki trīs grupās saņēma attiecīgi 25, 10 un 1 miligramu devas, norādot, ka tie, kuri saņēma 1 miligramu, tika iekļauti salīdzinošajā jeb placebo grupā, lai objektīvi novērtētu sēņu patieso iedarbību.

Par devas lielumu nezināja ne pētījuma organizatori, ne dalībnieki, lai garantētu anonimitāti.

Pētījuma datu interpretācijai izmantoja Montgomerija-Asberga depresijas vērtēšanas skalu (MADRS), kas tiek plaši lietota klīniskas depresijas diagnosticēšanā un parāda, kā mainās pacienta simptomi pirms un pēc ārstēšanas kursa.

Pēc trīs nedēļām 29,1 procents pētījuma dalībnieku, kuri lietoja 25 miligramu halucinogēno sēņu devu, sasniedza remisiju, izzūdot slimības simptomiem un norādot uz atveseļošanās procesu,

kamēr placebo grupā – tikai 7,6 procenti.

Trīs mēnešu laikā pozitīvus ārstēšanas rezultātus uzrādīja 24,1 procents no šīs pašas grupas dalībniekiem ar visaugstāko devas koncentrāciju.

Tiesa, halucinogēno sēņu iespaidā 12 dalībnieki piedzīvoja nopietnas suicidālas un paškaitējuma tieksmes,

no tiem pieci bija augstākās devas grupā, seši – 10 miligramu devas grupā, bet tikai viens – placebo kontrolgrupā.

Kā norāda “Compass Pathway”, šāda reakcija ir samērā bieža pacientiem ar grūti ārstējamu depresiju.

Kaut arī pagaidām iegūto secinājumu izpēte vēl ir nepilnīga, kompānija apgalvo, ka nopietnāk pievērsīsies suicidālu domu saistībai ar augstākām halucinogēnu sēņu devām.

Jau 2022. gadā “Compass Pathways” plāno veikt klīnisko izmēģinājumu fāzi ar 25 miligramu devām vēl lielākam dalībnieku skaitam, taču, lai to pilnībā apstiprinātu, nepieciešamas uzraugošo iestāžu atļaujas, apstiprināja kompānijas līdzdibinātājs un prezidents Larss Kristians Vailds.

Viņš iepriekš bijis biotehnoloģiju jeb “biotech” uzņēmuma “ATAI Life Sciences” līdzdibinātājs.

Biotehnoloģija ir dzīvo organismu vai to atsevišķu daļu (baktēriju, raugu, pelējuma sēņu, vīrusu, augu un dzīvnieku šūnu kultūru, attīrītu enzīmu) tehnoloģisks lietojums ar mērķi iegūt derīgus, komerciāli nozīmīgus produktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu