EP aicina ES iedzīvotājiem nodrošināt piekļuvi zālēm par pieejamu cenu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Parlaments (EP) aicina nodrošināt Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem piekļuvi zālēm par pieejamu cenu, informēja EP preses dienestā.

EP deputāti trešdien ar 527 balsīm par, 92 pret un 70 atturoties pieņēma ziņojumu par 2022.gadā plānoto ES farmācijas jomas tiesību aktu atjaunināšanai.

Eiroparlaments aicina izstrādāt uz pacientiem vērstu ES zāļu politiku, kā arī novērst zāļu trūkumu, stiprinot piegādes ķēdes un ilgtspējīgo zāļu ražošanu.

Deputāti izvirzījuši priekšlikumus, lai veicinātu piekļuvi zālēm par pieejamu cenu, panāktu cenu pārredzamību un mudinātu uz kopīgu ES publisko iepirkumu.

Galvenie EP ieteikumi vērsti uz zāļu trūkuma pamatcēloņu novēršanu, drošas, pieejamas un efektīvas medikamentozās ārstēšanas nodrošināšanu pacientiem, kā arī uz to, lai palielinātu cenu pārredzamību un nodotu atklātībai informāciju par to, kā tiek izmantots publiskais pētniecības un izstrādes finansējums, un stiprinātu ES ražošanas un piegādes noturību.

Kā informēja EP preses dienestā,

šodien pieņemtais ziņojums uzlabos ES Zāļu stratēģiju, gatavojoties ES farmācijas tiesību aktu pārskatīšanai un atjaunināšanai, aicinot likt pacientus veselības politikas centrā.

Paredzams, ka Eiropas Komisija (EK) 2022.gada beigās iesniegs priekšlikumu par atjauninātiem ES tiesību aktiem farmācijas jomā.

EK 2020.gada 25.novembrī pieņēma Eiropas Zāļu stratēģiju, kas ir nozīmīga Eiropas Veselības savienības iniciatīva. Tās mērķis ir izveidot ilgtermiņa redzējumu ES farmācijas politikai - nodrošināt, ka tā ir noturīga pret krīzēm un ilgtspējīga, un stiprināt ES kā pasaules līdera pozīcijas, vienlaikus nodrošinot pacientiem piekļuvi zālēm par pieņemamām cenām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu