Dārta ar smagiem attīstības traucējumiem mīl dzīvi un attēlo to gleznā

Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziņu medijs TVNET turpina vēstīt par nozīmīgu labdarības projektu. Dārtai ir smagi kompleksie attīstības traucējumi. Jaunā dāma izstaro ļoti daudz sirsnības un mīļuma, ko izdodas sajust tikai tiem, kurus Dārta sajūt un pieņem kā savējos. Liekas neiespējami, ka šie cilvēki ko jūt un saprot kaut nedaudz no tik sarežģītas sajūtas kā mīlestība? Jā! Jā! Jā! Dārta ir laba cilvēku pazinēja, šī prasme nākusi no dažādām pieredzēm, arī ne visai patīkamām. 

Dārtai darbošanās biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” dienas centra sveču darbnīcā ir darba dienas neatņemama sastāvdaļa, tāpat kā Dārtas mammai Birutai.

“Mēs esam trīs kā viens veselums. Kā viens putns, kā kosmosa kuģis, kura vadības bloks esmu es. Uz viena spārna man Dārta, uz otra - Rihards.

Jā, esmu divu bērnu mamma un abi mani bērni ir ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem. Bērni nolasa manas domas un emocijas - viņu pašsajūta ir atkarīga no tā, kā jūtos es. Stabilitāte un iekšējā harmonija ir mana lielākā atbildība.

Ja es krītu, mēs krītam visi reizē. Tādēļ esmu fiziski un garīgi vesela, jo man jābūt! Nebaidos pieņemt drosmīgus lēmumus, paļaujoties tikai uz sevi. Un Dievu, kas runā manā sirdī, nevis kaut kur ārpus.

Mēs esam atdalījušies no sabiedrības. Invaliditātes pabalsti ir pietiekoši tik lielā mērā, lai uzturētu mūs ekonomiskajā režīmā. Dreifējam daudzmaz stabili, bet pēc jebkura vēja pūtiena, kaut neliela, viss sabrūk. Mierīga ikdienas dzīve ir mūsu prieks un piepildījums, mācāmies būt laimīgi. Cenšos mieru noturēt, ne vienmēr gan sanāk.

Ir bijuši dzīvē mirkļi, kad manu bērnu, manas Dārtas dzīvība ir bijusi mata galā. Kad nezinu, vai bērns manās rokās pēc smagajām lēkmēm ir dzīvs vai jau miris.

Šādos brīžos nav pat spēka par to nervozēt, izdziest emocijas reaģēt, Tu tikai ātri rīkojies, lai tavs bērns nenomirtu. Tu pat nespēj paraudāt, pat nevienu asaru izspiest… paiet nedēļa, un tad mēnesi no vietas tu raudi par notikumu, kurā gandrīz pazaudēji savu bērnu. Tā ir bijis. Bet no šiem kritiskajiem periodiem ir nācies pašas pārcilvēcīgiem spēkiem izkļūt. Stabilizēties, sakratīt akumulatoru un iztaisnot kuģa stūri. Es lepojos ar sevi! Un

man tik ļoti mazsvarīgi, cik dīvaina, izpūrusi, nesaģērbusies un neadekvāta no malas esmu izskatījusies un izskatīšos (jo zinu, ka šādi mirkļi atkārtosies). Varu pasmaidīt sev spogulī un uzsist uz pleca - tu esi tā neko kuģa stūrmanis! Mūsu vienīgā cerība ir Grupu māja.”

Biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” dienas centrā Dārta taisni tāpat kā citi jaunieši projektā “Miljons sveču grupu mājai” veido sveces un krāj naudu, lai uzceltu Grupu māju ar terapeitisku vidi. “Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veidojuši 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē  kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem. Dārta gleznoja ar gleznotāju Ievu Rubeni, un kopdarba nosaukums ir ļoti simbolisks - “Gaismas spēks”. Ievai šī sinerģija bija ļoti emocionāla: “Sajutām viena otru, un tā vien liekas, ka Dārta mani par labi pavadīto laiku ik pa brīdim samīļoja!”

Foto: publicitātes

Projekta mākslas darbi apskatāmi teju katru dienu Aspazijas bulvārī 28. Turpat ir arī iespēja iegādāties jauniešu veidotās sveces, ziedot un pārrunāt Grupu mājas projekta attīstību. Aktuālajai informācijai sekojiet līdzi Facebook lapā - Grupu māja neatkarīgai dzīvei. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam. Grupu māja ar terapeitiska pakalpojuma izveidi Dārtai, gluži tāpat kā pārējiem jauniešiem, ir ļoti nepieciešama, un katra pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tai tuvina, vieš cerību, ka Dārta būs pasargāta.

Foto: publicitātes

“Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veidojuši 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē. Ik pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tuvina mērķim, vieš cerību.

Lūgt palīdzību nav viegli, bet tikai kopā izsapņots sapnis par Grupu māju kļūst īsts!

“Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Biedrība

Reģ nr. 40008150439

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu