Irāna gatava turpināt kodolsarunas, taču ar saviem nosacījumiem (13)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna pirmdien paziņojusi, ka ir gatava atsākt kodolsarunas, ja tās būs balstītas uz pagājušajā nedēļā Teherānas iesniegtajiem priekšlikumiem.

Vienlaikus Irāna apsūdzējusi rietumvalstis par Vīnē notikušo sarunu novešanu strupceļā.

Pagājušajā nedēļā pēc piecu mēnešu pauzes Irāna Vīnē sēdās pie starptautisko sarunu galda, lai atjaunotu 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos.

Trešdien tā iesniedza divu rezolūciju projektus par ASV sankciju atcelšanu un par kodolenerģijas izmantošanas noteikumiem.

Nedēļas nogalē ASV un Eiropas valstis, kas piedalās sarunās, apsūdzēja Irānu par atkāpšanos no panāktajiem kompromisiem.

Vašingtona paziņoja, ka Irānas priekšlikumi "atkāpjas no visiem kompromisiem", kuriem tā piekritusi iepriekšējās sešās sarunu kārtās.

Amatpersona apsūdzēja Irānu par centieniem izmantot visus kompromisus, kurus piedāvāja sarunu partneri, jo īpaši ASV, lai pieprasītu vēl vairāk.

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Saīds Hatibzadehs uzsvēris, ka "par visu mūsu tekstos iekļauto vēl ir iespējamas sarunas", apsūdzot sarunu partnerus centienos vainot otru pusi.

Viņš piebilda, ka Irāna gaida sarunu partneru viedokli par ierosinātajiem grozījumiem un to, vai viņiem ir reāls atbildes piedāvājums, "kuru mums rakstiski izteikt".

Jau vēstīts, ka piektdien Vīnē noslēdzās piecas dienas ilgusī septītā sarunu kārta, un delegācijas atgriezušās savās valstīs, lai precizētu pozīciju pirms šonedēļ gaidāmā sarunu turpinājuma, bet Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis paziņoja, ka sarunas atsāksies nedēļas nogalē.

Sarunu mērķis ir atjaunot 2015.gada vienošanos, kura faktiski zaudējusi spēku, kad 2018.gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps atsauca ASV dalību starptautiskajā līgumā un no jauna noteica sankcijas pret Irānu, kas nākamajā gadā atbildēja, pakāpeniski pārkāpjot tās kodolprogrammai noteiktos ierobežojumus.

Tajās piedalās Irānas, Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas diplomāti. ASV sarunās piedalās netieši.

Neskatoties uz starptautiskajām bažām, Irāna vienmēr ir uzstājusi, ka tās kodolprogrammai ir tikai un vienīgi civili mērķi.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu