Pieci aspekti, kam nākamajā gadā jāpievērš uzmanība investoriem (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

2021. gads tuvojas beigām un pašlaik var apkopot secinājumus par norisēm šajā ne tik vienkāršajā gadā. Ļoti daudz kas no tā, kas šogad noticis fondu tirgos, ir saistāms ar konkrētiem notikumiem. Aģentūra “Bloomberg” ir apkopojusi piecus aspektus, kam investoriem būtu vērts pievērst uzmanību 2022. gadā.

“Sliktākais laiks, kāds jebkad piedzīvots” investīcijām Turcijas kompānijās – tas saistāms ar valsts neparasto pieeju cīņai pret inflāciju, nosakot zemu procentu likmi, tādējādi vēl vairāk devalvējot savu valūtu. “Labākais laiks, kāds jebkad piedzīvots” - tiem investoriem, kas paspēja ieguldīt Dienvidkorejas mediju kompānijās, ņemot vērā ļoti veiksmīgo seriālu “Squid Game”. Īsumā – šogad fondu biržas ļoti spēcīgi ietekmēja dažādas konkrētas norises un nosacījumi, un līdzīgi tas būs arī nākamgad.

Koronavīruss

Vairākums ekspertu pieļauj, ka pēc aizvadītajiem diviem gadiem, kas bijuši izteikti koronavīrusa pandēmijas zīmē, 2022. gads beidzot varētu kļūt par laiku, kad pandēmija varētu “aiziet otrajā plānā”. Tas varētu notikt, pateicoties farmācijas uzņēmumu aktīvajam darbam pie Covid-19 ārstēšanas līdzekļu izstrādes. Vistuvāk zāļu apstiprināšanai ir “Pfizer” un “Merck”. Neraugoties uz jaunā omikrona varianta parādīšanos, viedoklis par to nav mainījies.

“Galvenie izaugsmes šķēršļi ir dažādi ierobežojumi visā pasaulē. Tajā pašā laikā pieļaujam: ja vīruss tiks ierobežots, tad arī vairs nebūs nepieciešami tālāki finanšu atbalsta pasākumi, kas arī iekustinās dažādas norises fondu tirgū,” saka “Fidelity International” globālo investīciju nodaļas direktors Romēns Bošērs.

Inflācija

Ekspertu ieskatā, akcijas ir labs aizsarginstruments pret inflāciju, ja to izdodas noturēt 3-5% robežās. Nemainīga inflācija virs 4% apmērā mazinās peļņu un kaitēs akciju vērtībai. Augsta inflācija noteikti radīs kredītu un monetārās politikas lielāku kontroli, kas ir saistīts ar ārvalstu aizdevumu apmēra palielināšanos un likviditātes samazināšanos. Šo norišu reakcija uz akciju vērtībām būs neviennozīmīga, un tas, visticamāk, liks samazināties to izaugsmes tempiem.

“Zaļā" politika

No vienas puses, viens no augstās inflācijas iemesliem ir tieši klimata politikas pasākumi un arvien stingrāka kontrole pār konkrētām nozarēm. Tāpat arvien vairāk ir jāmaksā par oglekļa izmešiem un dažādu preču ražošanu – šāda tendence noteikti turpināsies. No otras puses rodas bezprecedenta investīciju iespējas, kā, piemēram, gadījumā ar “Tesla” un “Rivian”. “Zaļajiem” iekļūstot Vācijas valdošajā koalīcijā, eksperti prognozē, ka augs to kompāniju akciju vērtība, kuri ir iesaistījušies dekarbonizācijas procesos. Šo uzņēmumu vidū ir lielākie vēja ģeneratoru ražotāji “Siemens Gamesa Renewable Energy” un “Vestas Wind Systems”.

Metaverss

“Facebook” nosaukuma maiņa piesaistīja plašu uzmanību metaversam - virtuālai telpai, arī “nākotnes internetam”, kurā apvienojas virtuālā un reālā pasaule, tādējādi radot “jauktu” realitāti. Turklāt tā noteikti ir arī ekonomiski aktīva telpa – gluži kā fiziskās pasaules paplašinājums. Mikroshēmu ražotājs “Nvidia” un spēļu izstrādātājs “Roblox Corp.” ir tikai divas IT kompānijas no vairākām, kuru akciju vērtība strauji pieauga pēc “Facebook” pārdēvēšanas par “Meta Platforms”.

Ķīna

Šajā gadā Pekina izcēlās ar ļoti stingru pasākumu ieviešanu pret saviem IT gigantiem un izglītības pakalpojumiem, kā arī padarīja stingrākus kredītu nosacījumus nekustamo īpašumu attīstītājiem. Tas viss radīja situāciju, kad Ķīnas akcijas Honkongas biržā uzrādīja vienu no sliktākajiem rezultātiem, bet indekss “Nasdaq Golden Dragon China”, kurā kotējas 98 lielākās Ķīnas kompānijas, zaudēja 50% no savas vērtības, salīdzinot ar augstāko punktu februārī.

Tomēr, kā uzskata analītiķi, stingro noteikumu ieviešanas kulminācija ir aiz muguras un nākamajā gadā Pekina koriģēs savus iepriekš noteiktos pasākumus, atbalstot privāto sektoru. “Goldman Sachs” optimistiski vērtē investīciju iespējas Ķīnā, ņemot vērā “vispārīgo uzplaukuma kampaņu”, kas ietver arī pāreju uz videi draudzīgākiem enerģijas resursiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu