Noraida opozīcijas priekšlikumu par OIK atcelšanu elektroenerģijai (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeima trešdien noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu uzdot valdībai izpildīt Saeimas lēmumu par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu elektroenerģijai.

Saeimas uzdevuma projektu Ministru kabinetam (MK) iesniedza deputāti Aldis Gobzems (LuK), Māris Možvillo (PCL), Ralfs Nemiro, Ieva Krapāne, Ramona Petraviča (PCL), Karina Sprūde (Luk), Edgars Tavars (ZZS), Jūlija Stepaņenko (LPV), Ēriks Pucens (R) un Kaspars Ģirģens (R).

Politiķi rosināja Saeimu aicināt MK pildīt 2019.gada Saeimas lēmumu "Par obligātā iepirkuma komponentes atcelšanu" un nekavējoties izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredzētu pilnīgu atteikšanos no OIK no 2022.gada 1.janvāra.

Opozīcija prasīja MK izpildīt pilnā apmērā valdības rīcības plānā ietverto uzdevumu, kas paredz likvidēt obligātā iepirkuma komponenti.

Šajā procesā nevar pieļaut šo maksājumu segšanu no citiem finanšu avotiem, to pārveidi par cita veida maksājumiem, kā arī mainīt attiecīgo maksājumu nosaukumu, pauda deputāti.

Parlamentārieši atgādināja, ka Saeimas pirms gandrīz trīs gadiem pieņemtais lēmums paredzēja OIK atcelšanu no 2019.gada 31.marta, taču tas nav izdarīts un iedzīvotājiem piestādītajos elektroenerģijas rēķinos OIK tiek piemērots.

Kā ziņots, valdība nolēmusi no 2022.gada 1.janvāra samazināt elektroenerģijas OIK par apmēram 60%. Šāds lēmums pieņemts izskatot Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvo ziņojumu "Obligātā iepirkuma komponentes strauja mazināšana kā instruments elektroenerģijas cenas pieauguma ierobežošanai 2022.gadā".

Kā aģentūru LETA informēja EM, valdība slēgtajā sēdes daļā, izskatot ziņojumu, konceptuāli atbalstījusi EM priekšlikumu OIK vidējo likmi no 1.janvāra samazināt aptuveni par 60%, tas ir, līdz 7,55 eiro par megavatstundu (MWh), kas nodrošinātu būtisku atbalstu visiem elektroenerģijas lietotājiem - gan mājsaimniecībām, gan arī juridiskajām personām.

Kā liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes publiskotais lēmums, gadījumā, ja valdība atbalsta EM izstrādāto priekšlikumu, OIK par koģenerācijā radīto elektroenerģiju no gāzes samazināsies līdz 0,00020 eiro par kilovatstundu (kWh). Tas ir gandrīz piecas reizes mazāk nekā pašreiz. Savukārt OIK par elektroenerģiju, kas ražota no atjaunojamajiem energoresursiem, tiks samazināts līdz 0,00176 eiro par kWh, un tas ir 4,7 reizes mazāk nekā patlaban.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem norādījis, ka

OIK samazinājums par apmēram 60% elektrības rēķinos elektroenerģijas komersantu klientiem varētu sniegt apmēram 8% līdz 10% samazinājumu.

Izvērtējot konceptuālajā ziņojumā piedāvātos rīcības virzienus, valdībā tika panākta vienošanās par risinājumu, kura ietvaros no šā gada 1.janvāra OIK likme samazināta no 22,68 eiro par MWh līdz 17,51 eiro par MWh, vienlaikus paredzot pakāpenisku OIK mazināšanu arī turpmākajos gados, tai skaitā OIK likme 2022.gadā tika prognozēta 12,61 eiro par MWh apmērā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu