Komisija vērtēs administratīvā sloga mazināšanu UIN maksātājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kuri precizē noteikto regulējumu nedrošiem debitoru parādiem, novēršot administratīvā sloga palielināšanos tiem uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājiem, kuri finanšu pārskatus gatavo atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

Grozījumu mērķis ir novērst administratīvā sloga palielināšanos UIN piemērošanai tiem nodokļa maksātājiem, kuriem atbilstoši Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumam ir saistoši Starptautiskie finanšu pārskatu standarti (SFPS), tai skaitā Starptautiskais finanšu pārskatu standarts Nr.9 "Finanšu instrumenti" (SFPS Nr.9), vai tiem nodokļa maksātājiem, kuri, pamatojoties uz Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumu, izvēlas atsevišķus finanšu pārskatu posteņus novērtēt un atspoguļot saskaņā ar SFPS.

UIN maksātāji, kuriem nav saistošas SFPS prasības, uzkrājumus nedrošiem parādiem veido tajā periodā, kurā parāds faktiski kļūst par nedrošu, piemēram, ja parādnieks nonācis finansiālās grūtībās un viņam ar tiesas nolēmumu pasludināts maksātnespējas process, ja parāds noteiktajā termiņā, kā arī pēc atgādinājuma saņemšanas nav samaksāts, ja parādnieks ir apstrīdējis parāda piedziņas tiesības, kā arī citos gadījumos.

Savukārt SFPS Nr.9 paredz, ka uzkrājumi iespējamiem zaudējumiem UIN maksātājam ir jāveido periodā, kurā ir radušās tiesības uz finanšu aktīvu, piemēram, debitoru parādu, neskatoties uz to, ka risks finanšu aktīvu zaudēt vēl nav iestājies. Šādiem UIN maksātājiem rodas pienākums maksāt UIN par uzkrājumu, kurš izveidots pirms vairāk nekā 36 mēnešiem, neskatoties uz to, ka konkrētais parāds kļuvis par nedrošo parādu jau pēc uzkrājuma izveidošanas un, šī iemesla dēļ, UIN maksātājs nav paspējis parādu atgūt vai pabeigt parāda piedziņas procedūras.

Valdības atbalstītajos grozījumos Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteikta kārtība, kādā nodokli par nedrošajiem parādiem maksā tie nodokļa maksātāji, kuri uzkrājumus veido saskaņā ar SFPS Nr.9. Saskaņā ar šo punktu paredzēts ar UIN apliekamajā nodokļa bāzē iekļaut tādu debitoru parādu summu, par kuru izveidots uzkrājums un kura atzīšana pārtraukta atbilstoši debitoru parādu (finanšu aktīvu) atzīšanas, atgūšanas un norakstīšanas (aktīva atzīšanas pārtraukšanas) politikai, bet ne vēlāk kā 60 mēnešu laikā no parāda rašanās brīža, ja parādam šajā periodā nav piemērojams atbrīvojums.

60 mēnešu termiņš noteikts, ņemot vērā Komerclikumā paredzēto noilgumu no komercdarījumiem izrietošajiem prasījumiem, un to, ka noilgums, tiesību aktos paredzētajā kārtībā, var tikt apturēts vai pārtraukts.

Ņemot vērā, ka pastāvīgās pārstāvniecības, kas reģistrētas Latvijā, UIN aprēķināšanai veic no tās galvenā uzņēmuma dalītu grāmatvedības uzskaiti, kas tomēr tiek balstīta uz galvenā uzņēmuma grāmatvedības datiem, Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā paredzēti kritērijus Latvijā reģistrētai pastāvīgajai pārstāvniecībai, kurus ievērojot, par nedrošajiem debitoru parādiem izveidotos uzkrājumus pārstāvniecībai nav jāietver ar UIN apliekamajā bāzē, ja tā galvenais uzņēmums veic grāmatvedības uzskaiti atbilstoši SFPS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu