Lauku attīstības finansējums meža īpašniekiem paredzēts teju 29 miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Lauku attīstības finansējums meža īpašniekiem 2023.-2027.gadam, saskaņā ar Latvijas kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskā plāna projektu, paredzēts 28,655 miljonu eiro apmērā, šodien Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) organizētajā "Meža nozares konference 2021" sacīja Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta direktora vietnieks Normunds Strūve.

No minētā finansējuma meža ieaudzēšanai un kopšanai paredzēti 4,055 miljoni eiro, ieguldījumiem meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai - 11,675 miljoni eiro, atbalstam meža bojājumu profilaksei un atjaunošanai, ko nodarījušas dabas katastrofas atvēlēts viens miljons eiro, bet NATURA 2000 maksājums meža īpašniekiem sastāda 11,925 miljonus eiro.

"Ņemot vērā, ka 2020.gadā NATURA maksājumos izmaksāti 4,3 miljoni eiro, ar atvēlēto finansējumu plānošanas periodam varētu arī nepietikt," piebilda Strūve.

Komentējot Eiropas Savienības (ES) Meža stratēģiju līdz 2030.gadam, departamenta pārstāvis norādīja, ka tajā galvenie uzsvari likti uz meža sociālekonomisko funkciju nodrošināšanu, resursu aizsardzību un atjaunošanu, kā arī uz meža novērošanas, ziņošanas un datu vākšanas satvaru.

Vienlaikus Strūve sacīja, ka ES Meža stratēģijā piedāvātā ideja radīt papildinātu "Forest Europe" procesa indikatoru sistēmu un tiesību akta priekšlikums par meža novērošanas, ziņošanas un datu vākšanas ietvaru var radīt papildus administratīvo slogu izmaksas datu sagatavošanai. Līdztekus piesardzīgi vērtējama iniciatīva iesaistīties sertifikācijas

procesos ES līmenī - sertifikācijas joma būtu jāsaglabā brīvprātīga.

"Ir skaidrs, ka piedāvātie ES likumdošanas priekšlikumi būtiski ietekmēs zemes īpašniekus Latvijā, bet ietekmes apmērs pašlaik nav nosakāms," komentēja Meža departamenta pārstāvis.

Jau ziņots, ka ceturtdien tiešsaistē notika "Meža nozares konference 2021".

Galvenā tematika konferencē bija saistīta ar pašreizējām aktualitātēm meža apsaimniekošanā - par pieejamo un gaidāmo ES atbalstu mežsaimniecībai, par meža nozares pamatnostādnēm, to izpildi un turpmāko, Valsts meža dienesta nodrošinātajiem pakalpojumiem meža īpašniekiem, par ES nozīmes biotopu kartēšanas rezultātiem un to sagaidāmo ietekmi uz privāto mežu apsaimniekošanu, kā arī par ES iniciētiem normatīvajiem aktiem attiecībā uz meža apsaimniekošanu.

Konferenci organizēja ZM sadarbībā ar LLKC un LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu