Dzīvnieku brīvība: Sabiedrībai nav jāmaksā par zvēraudzētāju likumpārkāpumiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: flickr.com/TheAnimalDay.org

Biedrība “Dzīvnieku brīvība” neplāno atcelt 15. decembrī pie Zemkopības ministrijas (ZM) plānoto piketa akciju pēc ministrijas publicētā paziņojuma par tās priekšlikumu likvidēt “Baltic Devon Mink” ūdeles, izmaksājot Nīderlandes uzņēmējam piederošās fermas īpašniekam dāsnas kompensācijas, TVNET informēja biedrības pārstāvji.

Viņi informē, ka pikets trešdien pie ZM notiks kā plānots - pulksten 12.

“Zemkopības ministrija tagad piedāvā apzagt sabiedrību, liekot tai maksāt par zvēraudzētāju likumpārkāpumiem un ministrijas pieļautajām kļūdām. “Baltic Devon Mink” fermā pārkāpa biodrošības noteikumus, pieļaujot infekcijas iekļūšanu audzētavā, to mūsu aktīvists dokumentēja video, strādājot laikā, kad audzētavā sākās infekcija. Līdz ar to Nīderlandes uzņēmumam, kuram pieder inficētās ūdeles, arī ir jāuzņemas finansiālā atbildība par infekcijas perēkļa likvidēšanu," uzsver biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere.

Kā uzsver Krīgere, biedrība jau vairāk nekā gadu regulāri sniedz atbildīgajām iestādēm aktuālu un objektīvu informāciju par zvēraudzētavu radītiem Covid-19 infekciju riskiem, kas ir nesavietojami ar sabiedrības veselību un ekonomisko drošību.

Tāpat viņa atgādina, ka biedrības aktīvists, veicot slepeno pētījumu “Dzimis zvēraudzētavā”, strādāja "Baltic Devon Mink" fermā šī gada pavasarī, kad tur parādījās Covid-19 infekcija.

Kā norādīja Krīgere, šī gada februārī un martā viņš videomateriālos fiksēja, kā fermā nemitīgi tiek pārkāpti biodrošības pārkāpumi – liela daļa darbinieku un darbu vadītāju nelietoja sejas aizsargmaskas, pie ieejām teritorijā nebija nodrošināti dezinfekcijas paklāji u.c. Pētījuma norises laikā “Dzīvnieku brīvība” ziņoja par novērotajiem pārkāpumiem Pārtikas un veterinārajam dienestam, aicinot veikt pārbaudi un novērst pārkāpumus, taču, kā apgalvo biedrības vadītāja, dienests atteicās veikt pārbaudi, tā vietā “nopludinot” informāciju par saņemto sūdzību pašiem zvēraudzētājiem. Viņa atgādināja, ka pēc dienesta atteikuma pārsūdzības Zemkopības ministrijā, ministrija PVD bezdarbību attaisnoja.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska novērtējuma ziņojumu, Zemkopības ministrija (ZM) gatavo Ministru kabineta lēmuma projektu par SIA "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju.

Zinātniekiem ir bažas par jaunu, cilvēkus apdraudošu Covid-19 mutāciju veidošanos kažokzvēru audzētāja "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē.  Sākumā notikusi vīrusa transmisija no cilvēka uz ūdeli, bet ar sekvenēšanu pierādīts, ka vīrusa transmisija ir notikusi abos virzienos un vairākas reizes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu