Dziļi pazemē atrasts vēl neredzēts tūkstoškājis (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tūkstoškājis "eumillipes persephone".
Tūkstoškājis "eumillipes persephone". Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī tūkstoškāja vārds it kā loģiski paredz, ka šim dzīvniekam jābūt apveltītam ar tūkstoš kājām, līdz šim nevienam tūkstoškājim nav novērots vairāk par 750 kāju. Tieši tāpēc jaunais atklājums ir pamatīgs pārsteigums, jo šim pazemes iemītniekam ir veselas 1306 kājas.

Kā vēsta "Science Alert", jaunā tūkstoškāju suga nodēvēta par “patieso tūkstoškāji Persefoni” (eumillipes persephone). Zināms, ka Persefone sengrieķu mitoloģijā ir pazemes dieviete. Daudzkājainais radījums tika atrasts 60 metrus dziļi pazemē Austrālijā.

Pagaidām noskaidrots, ka tūkstoškājim ir 330 ķermeņa posmi. Tas ir līdz 0,95 milimetriem plats un 95,7 milimetrus garš. Tam ir konusveida galva ar antenām un knābi, bet nav acu.

Tūkstoškājis "eumillipes persephone".
Tūkstoškājis "eumillipes persephone". Foto: Reuters/ScanPix

“Tūkstoškāji uz mūsu planētas ir dzīvojuši vairāk nekā 400 miljonus gadu – starp senākajiem skābekli elpojošajiem dzīvniekiem un izmirušām sugām, kas garumā varēja sasniegt divus metrus. Šeit mēs esam aprakstījuši tūkstoškāji “eumillipes persephone”, kas ir pirmais Austrālijā atrastais garais tūkstoškājis un jauns rekordists kā dzīvnieks ar lielāko kāju skaitu pasaulē,” rakstīts pētījumā.

Pētnieki domā, ka šis jaunatklātais tūkstoškājis ir attāls radinieks tūkstoškāju sugai “illacme plenipes”, kuras īpatņiem varēja būt līdz 750 kājām. Šīs sugas tūkstoškāji ir atrodami Kalifornijas vidienē un var sasniegt 25 līdz 40 milimetru garumu.

Tūkstoškājis "eumillipes persephone".
Tūkstoškājis "eumillipes persephone". Foto: Reuters/ScanPix

Par jauno tūkstoškāju sugu joprojām ir zināms maz. Piemēram, ko tie ēd un kur vēl ir atrodami. Tiesa, pirmais solis to izpētē ir sperts, proti, tā kājas ir saskaitītas.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu