Gripas sezona Latvijā – kam pienākas bezmaksas vakcīnas un kur vakcinēs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākās Eiropas valstīs aug ne tikai saslimstības ar Covid-19 rādītāji, bet ir sākusies arī gripas izplatība, tajā skaitā arī Latvijā. Ziņu medijs TVNET tiešraidē piedāvāja sekot līdzi preses konferencei, kurā eksperti skaidroja svarīgāko par vakcināciju pret gripu, tās nozīmību, kā arī dalījās informācijā par praktisko vakcinācijas procesu ārstniecības iestādēs un Covid-19 vakcinācijas punktos.

Preses konference sākās pulksten 11.

Preses konferencē piedalījās:

  •  Eva Juhņēviča – Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja;
  •  Asoc.prof. Uldis Strazdiņš – Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra virsārsts;
  •  Inese Mauriņa – pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja.

Vakcinēties pret gripu varēs arī vakcinācijas pret Covid-19 punktos

Gripas vakcīnas varēs saņemt arī vakcinācijas pret Covid-19 punktos - vakcinācijas centros, ārstniecības iestādēs, tirdzniecības centru vakcinācijas punktos, pārvietojamajos konteineros, kā arī izbraukuma vakcinācijā, preses konferencē pavēstīja Juhņēviča.

Tāpat kā līdz šim vakcinēties pret gripu varēs arī ģimenes ārstu praksēs. "Aicinām visus seniorus, kuri vēlas saņemt gripas vakcīnu, sākumā vērsties pie sava ģimenes ārsta un noskaidrot, vai ārsts vakcinē," norādīja Juhņēviča. Kopumā valsts iepirkusi aptuveni 70 000 gripas vakcīnu, pavēstīja Juhņēviča

Šogad valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas var saņemt ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai pie sava ģimenes ārsta iedzīvotāji, kas pieder noteiktām riska grupām. Informāciju un ieteikumus iedzīvotājiem par gripas profilakses pasākumiem var atrast šeit. 

Paplašināts personu loks, kas var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 21. decembrī, lēma papildināt to personu loku, kuras ir tiesīgas saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu. To varēs saņemt arī ieslodzītie un ieslodzījuma vietās nodarbinātie, kas nonāk tiešā saskarē ar ieslodzītajiem, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu darbinieki ar speciālajām dienesta pakāpēm – policisti, ugunsdzēsēji, robežsargi, kā arī vispārējās izglītības iestāžu pedagogi.

Gripas poti var saņemt reizē ar Covid-19 poti

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau iepriekš norādīja, ka vēl nav par vēlu vakcinēties, aicinot izmantot iespēju vakcinēties arī pret gripu, veicot vakcināciju pret Covid-19. Kā prognozēja SPKC,  2021.-2022. gada sezonā ir sagaidāms zemāks iedzīvotāju dabiskās imunitātes līmenis pret gripu, kā rezultātā varētu palielināties slimības izplatība un slogs.

Tāpat vēstīts, ka gripas aktivitāte palielinājusies visā Eiropas reģionā. Tādēļ, negaidot plašu gripas izplatību arī Latvijā, šobrīd ir piemērots laiks vakcinācijas veikšanai. Vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām kaitēm - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Vienlaikus vakcinēties pret gripu ir būtiski arī citām personu grupām, kurām savas profesionālās nodarbošanās dēļ pastāv paaugstināts inficēšanās risks.

Latvijā līdz 15. decembrim reģistrēti trīs klīniski apstiprināti gripas gadījumi Rīgā (47. un 49. nedēļā) un laboratoriski apstiprināts gripas gadījums.

Gripas epidēmija 2020.-2021. gada sezonā Latvijā ilga no 2020. gada 11. decembra līdz šī gada 19. martam. Gripa laupīja 23 cilvēku dzīvības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu