Tiesa atsaka ierosināt lietu pret RSU saistībā ar liegumu studēt bez Covid-19 drošības sertifikāta (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesa. Ilustratīvs attēls.
Tiesa. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Administratīvā rajona tiesa ir atteikusies ierosināt lietu pēc atsevišķu studentu pieteikuma, apstrīdot liegumu Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) studēt bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Tiesā aģentūrai LETA skaidroja, ka pieteikumu atteikts izskatīt, atzīstot to par acīmredzami nepamatotu. Tiesneses lēmumā skaidrots, ka RSU rektors kā atbildīgais par augstskolas darbības tiesiskumu ir ievērojis noteiktos pienākumus, kas izriet no Ministru kabineta noteikumiem par studiju procesa organizēšanu Covid-19 apstākļos, un viņa rīcība atzīstama par atbilstošu tiesību normām jeb tiesisku.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas.

Iepriekš RSU aģentūru LETA informēja, ka šī gada septembrī daži studenti pret šiem noteikumiem bija vērsušies RSU Akadēmiskajā šķīrējtiesā, kas 15.oktobrī pieņēma lēmumu atstāt iesniegumu bez izskatīšanas.

RSU Akadēmiskās šķīrējtiesas šķīrējtiesnesis Artūrs Kurbatovs skaidroja, ka klātienes studiju ierobežojumus nosaka Ministru kabineta noteikumi, nevis universitātes iekšējie kārtības noteikumi, līdz ar to, ja studenti vēlas, viņi var iesniegt sūdzību Administratīvajā rajona tiesā.

Pieteikumā Administratīvai tiesai neapmierinātie studenti pauduši nostāju, ka RSU rektora izdotais rīkojums "Par studiju procesa turpmāko organizēšanu Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos" esot prettiesisks.

Tas no 10.oktobra liedza piedalīšanos klātienes studijās bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Administratīvajā rajona tiesā ir iesniegti arī vairāki desmiti prasību, kuros apstrīdēti valdības noteikumi, kas prasa Covid-19 sertifikātus dažādās nozarēs strādājošajiem. Pirmajās divās izskatītās lietās šādu prasību tiesa noraidīja, spriedumā skaidrojot, ka sabiedrības drošības interesēs valstij ir tiesības noteikt individuālo brīvību ierobežojumus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu