Tirdzniecības centri aizvadītajās svētku brīvdienās nenovēroja ievērojamu apmeklētāju skaita pieaugumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī tirdzniecības centri varēja strādāt aizvadītajās svētku brīvdienās, ievērojami lielāks apmeklētāju skaita pieplūdums netika novērots, atzina aptaujāto tirdzniecības centru pārstāvji.

"Domina Shopping" direktore Dina Bunce norādīja, ka atšķirībā no pirmspandēmijas laika, šajās Ziemassvētku brīvdienās, no 24. līdz 26.decembrim, "Domina Shopping" veikalos netika novērota pastiprināta pircēju plūsma, un dažas dienas tā pat bijusi mazāka nekā ikdienā.

"Mūs pašus šāda situācija nepārsteidza, bet gan sarūgtināja, jo redzējām, cik daudz pūļu nomnieki ieguldīja, lai steidzami piesaistītu personālu darbam šajās dienās," atzina Bunce.

Tāpat viņa norādīja, ka "Domina Shopping" ieskatā valdības lēmums - ļaut visiem veikaliem bez ierobežojumiem strādāt brīvdienās un svētku dienās - nāca pārāk novēloti.

"Līdz ar to ir pilnībā loģiski, ka cilvēki negaidīja "brīnumu līdz pēdējam", bet gan veica visus nepieciešamos pirkumus savlaicīgi. To apliecināja arī mūsu ikgadējais Ziemassvētku iepirkšanās paradumu pētījums - šogad vairums jeb 65% iedzīvotāju dāvanas un citus svinību pirkumus veica pakāpeniski visa decembra laikā, nevis atlika uz pēdējo brīdi. Tamdēļ šis ir kārtējais gadījums, no kura, cerams, valdība gūs mācību - lai pieņemtu efektīvus lēmumus par tirdzniecības centru nozari, ir vērts savlaicīgi apspriesties ar tās pārstāvjiem un analizēt reālos datus, nevis pakļauties emocionāliem stereotipiem," teica Bunce.

Tikmēr "Alfas" un "Akropoles" pārstāvji atzina, ka aizvadītajās svētku brīvdienās palielinājās apmeklētāju skaits abos tirdzniecības centros, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējām brīvdienām, kad tirdzniecības centri bija daļēji slēgti, tas bijis pavisam nedaudz.

"Secinām, ka apmeklētāji Ziemassvētku dāvanas bija iegādājušies savlaicīgi, neatliekot to uz pēdējo brīdi. Otrs mūsu secinājums ir, ka daļa sabiedrības, iespējams, nav uztvērusi valdības jaunāko lēmumu par atļauju tirdzniecības centriem veikt pilnvērtīgu darbību šajos svētkos, proti, ka apmeklētājiem brīvdienās un svētku dienās, tāpat kā darba dienās ir atvērti visi veikali un pakalpojumu sniegšanas vietas, ne tikai pirmās nepieciešamības veikali.

Savukārt tirdzniecības centra "Origo" un nekustamo īpašumu attīstītāja "Linstow Baltic" komercdirektore Evija Majevska norādīja, ka jau pirms dažādu epidemioloģisko ierobežojumu ieviešanas "Origo" apmeklētāju plūsma brīvdienās tradicionāli bijusi mazāka nekā darba dienās, un arī šīs Ziemassvētku brīvdienas nebija izņēmums.

""Origo" ir ērtākais iepirkšanās centrs cilvēkiem, kas dzīvo, strādā vai mācās Rīgas centrā, tostarp ierodas šeit ar vilcienu, savukārt brīvdienās, kad pilsētas centrs kļūst klusāks, arī "Origo" apmeklētāju skaits ir mazāks," teica Majevska.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 21.decembrī, atbalstīja grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, paredzot, ka turpmāk veikali tirdzniecības centros atkal varēs strādāt arī brīvdienās un svētku dienās. Grozījumi faktiski stājās spēkā no 24.decembra, kas bija pirmā svētku diena pēc valdības sēdes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu