Rinkēvičs: Latvija atbalsta sarunu sākšanu ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju par iestāšanos ES (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas arlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas arlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija atbalsta sarunu sākšanu ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā akcentē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Tāpat viņš norāda, ka pārmaiņu procesi ES un diskusija par ES nākotni, reaģējot uz jaunajiem izaicinājumiem un meklējot sekmīgu to pārvaldības modeli, nemaina Latvijas pamatnostāju, proti, ES ir jāpaliek spēcīgai, vērtībās balstītai nacionālu valstu savienībai, kurā tiek ievēroti augsti tiesiskuma, cilvēktiesību un demokrātijas standarti.

Rinkēvičs uzsver, ka Latvijas interesēs ir saglabāt esošo institucionālo līdzsvaru, lai nodrošinātu ES unikālo identitāti kā nacionālu valstu savienībai. Pēc ministra paustā, lēmumu pieņemšanas efektivitāte ES var tikt uzlabota, lai ES aizstāvētu savas intereses un palielinātu ietekmi pasaulē.

"Latvija ir pārliecināta, ka ES ārpolitikas efektivitāti un ilgtspējīgumu lielā mērā nodrošina vienbalsīguma principa saglabāšana ārpolitisko lēmumu pieņemšanā un kvalificētā vairākuma balsojuma izmantošana ES ārējās attiecībās un drošības jomā nav piemērojama," norādīja ministrs.

Viņa ieskatā, arī nākotnē būs svarīgi nodrošināt katras dalībvalsts spēju ietekmēt lēmumus, jo tam ir būtiska nozīme kopējo lēmumu īstenošanas gaitā un skaidrošanā nacionāli. Pēc Rinkēviča paustā, ES kopējās ārpolitikas īstenošanai, izvirzot ambiciozus mērķus, būtiska ir vienota un koordinēta dalībvalstu nostāja, īpaši laikā, kad ES cenšas stiprināt savu globālo lomu un izpratni par tās vērtībām pasaulē.

Ārlietu ministrs atzīmē, ka ES politikas jautājumos Latvija galveno uzmanību ir veltījusi klimata politikas un digitālās transformācijas jautājumiem. Tāpat turpinās darbs ar Covid-19 pandēmijas radītajām sekām un tāpēc svarīga ir koordinētu lēmumu pieņemšana veselības aizsardzībai ne tikai valstīs, bet arī starpvalstu attiecību kontekstā.

Ministra ieskatā, svarīgi, ka ES ir sākusi savas noturības stiprināšanu un atkarības mazināšanu no negatīvajiem ārējiem faktoriem un izaicinājumiem. Rinkēvičs norādīja, ka aktualitāti saglabā tiesiskuma un vērtību stiprināšana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu