No LBAS izstājas sakaru darbinieku arodbiedrība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Stop" zīme. Ilustratīvs attēls.
"Stop" zīme. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO no 1.janvāra uz nenoteiktu laiku izstājas no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS), pārmetot tai nedemokrātisku lēmumu pieņemšanu, stagnāciju, nepieņemamu nostāju par vakcināciju un sabiedrības epidemioloģisko drošību Covid-19 laikā, un ņemot vērā daudzus citus apsvērumus, liecina arodbiedrības valdes pieņemtais lēmums.

Lēmumu turpināt savu nozaru darbinieku tiesību aizstāvību ārpus LBAS organizācijas valde pieņēmusi, jo arodbiedrībai nav pieņemama "nedemokrātiskā un juceklīgā lēmumu pieņemšana un procesu organizācija LBAS". Tāpat LBAS ietvaros netiekot saņemts pietiekams atbalsts modernām privātā sektora arodbiedrībām, kas vērstas uz attīstību.

"LBAS pastāv izkropļota izpratne par solidaritāti - Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrībai PRO nav pieņemams, ka lēmumi ir vērsti uz citādi domājošu personu "vajāšanu", nevis uz strādājošiem būtisku jautājumu risināšanu," uzsvēra arodbiedrībā.

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO uzskata, ka LBAS nav eiropeiskas izpratnes par sociālo dialogu vadības līmenī, bet ir tikai lozungi, kā arī nav dinamiskas virzības arodbiedrību kustībā Latvijā un netiek atbalstītas vajadzīgās pārmaiņas, vērojama stagnācija.

Tāpat, pēc arodbiedrībā paustā, nav pieņemama LBAS un tās līderu nostāja par vakcināciju un sabiedrības epidemioloģisko drošību Covid-19 laikā.

Arodbiedrības un LBAS viedokļi un pieejas nesakrīt arī daudzos citos jautājumos.

Komentējot šo lēmumu, arodbiedrības prezidente Irēna Liepiņa uzsver, ka arodbiedrībām ir jādarbojas jaunā līmenī un jāmainās, jo darba tirgū ir notikušas milzīgas pārmaiņas, kas saistītas gan ar digitalizāciju, gan tā dēvēto "jauno normālo" pandēmijas iespaidā. Tas iezīmē jaunas attiecības starp darba devēju un darba ņēmēju, veselības un drošības jautājumu aktualizēšanos.

"Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO darbojas augstākajā līmenī un pārstāv biedru intereses, ņemot vērā labākos modeļus Eiropā un pasaulē, un turpinās to darīt starptautisko konfederāciju ietvaros, bet pašreizējais LBAS darbības modelis neatbilst modernas un eiropeiskas arodbiedrības darbības standartiem," uzsver Liepiņa.

Viņa norāda, ka LBAS darbība mākslīgi devalvē arodbiedrību vērtību sabiedrībā, kamēr Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO vēlas modernizēt un spēcināt arodbiedrību tēlu strādājošo un sociālo partneru acīs.

Kā vienu no iespējamiem arodbiedrību restarta modeļiem Latvijā Liepiņa apsver Islandes modeli. Tas palīdzētu panākt spēcīgāku un mūsdienīgāku arodbiedrību tēlu un strādājošo interešu augsta līmeņa pārstāvību Latvijā.

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO apvieno pasta un loģistikas, telekomunikāciju, informāciju tehnoloģiju, radio, TV un digitālo un elektronisko, tūrisma un viesmīlības pakalpojumu nozarē, kā arī informācijas apstrādē un pārraidē strādājošos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu