Vitenbergs jaunā gada pirmajā darbdienā sasaucis Valsts enerģētiskās krīzes centra sēdi (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Zane Bitere / LETA

Pirmdien, 3.janvārī, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs sasaucis Valsts enerģētiskās krīzes centra sēdi, lai aktualizētu situāciju Latvijā energoresursu pietiekamības un apgādes jomā, informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce.

Sēdē tiks izskatīta arī Daugavpils un citu Latvijas pašvaldību aktuālā situācija siltumapgādē.

"Šobrīd valstī nepietrūkst energoresursu - elektroenerģijas, dabasgāzes, naftas produktu, siltumenerģijas ražošanai nepieciešamie resursi ir pieejami, kā arī tos ir tehniski iespējams piegādāt visiem lietotājiem nepieciešamajā apjomā. Līdz ar to šobrīd nav pamata satraukumam par kādu resursu trūkumu, kas varētu izraisīt krīzes situāciju valstī," pauž ekonomikas ministrs.

Viņš skaidro, ka problēma ir globālais elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugums un ar to saistītais siltumenerģijas cenas pieaugums, kas atsevišķās pašvaldībās ir samērā liels un jūtams, un tas negatīvi ietekmē iedzīvotāju maksātspēju un uzņēmumu konkurētspēju. Tāpēc ir jādomā par dažādiem risinājumiem situācijas stabilizēšanai, kā arī līdzīgu risku novēršanai nākotnē, lai neradītu papildu slogu pašvaldībām, mājsaimniecībām, kā arī uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka, lai mazinātu elektroenerģijas cenu kāpuma ietekmi, jau ieviesti vairāki atbalsta pasākumus - palielināts atbalsts aizsargātajiem lietotājiem un energointensīvajiem uzņēmumiem, kā arī rasts risinājums obligātās iepirkuma komponentes (OIK) straujākai samazināšanai un samazināta sadales tarifa piemērošana par 50% uz laiku līdz 2022.gada 1.aprīlim. Tāpat valdība apstiprināja pabalstu vakcinētiem senioriem 20 eiro mēnesī, kā arī palielināja valsts līdzfinansējumu pašvaldības mājokļu pabalstam. Vienlaikus EM valdībā turpinās diskusijas par citām atbalsta iespējām.

Valsts enerģētiskās krīzes centrs ir koordinējoša un konsultatīva valsts institūcija, un tās uzdevums ir izsludinātas valsts enerģētiskās krīzes laikā vai arī tās draudu gadījumā vadīt krīzes novēršanas un krīzes izraisīto seku likvidēšanas pasākumus. Centra vadītājs ir ekonomikas ministrs. Centra sastāvā ir pārstāvji no Ekonomikas, Iekšlietu, Satiksmes, Tieslietu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām, Latvijas Pašvaldību savienības, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Latvenergo", AS "Gaso", AS "Rīgas siltums", AS "Sadales tīkls", AS "Conexus Baltic Grid", Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu