2021. gadā pasaulē nogalināti 45 žurnālisti (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Meksicali, Meksika. Ilustratīvs foto.
Meksicali, Meksika. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Victor Medina

2021.gadā, pildot darba pienākumus, pasaulē nogalināti 45 žurnālisti un mediju darbinieki, apliecina Starptautiskā Žurnālistu federācija (IFJ).

Šis skaitlis ir zemākais 30 gadu laikā, kopš pasaules lielākā žurnālistu organizācija apkopo šos datus. Pērn IFJ ziņoja par 65 žurnālistu nāvi, kas saistīta ar darba pienākumu pildīšanu, bet pavisam kopš 1991.gada dzīvību zaudējis 2721 žurnālists.

Vienlaikus organizācija norāda uz šogad iezīmējušos tendenci, ka žurnālisti visbiežāk nogalināti, cenšoties atmaskot korupciju, noziedzību un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

"Šie 45 kolēģi, kurus šogad esam zaudējuši vardarbības dēļ, liek paturēt prātā, kādu briesmīgu upuri žurnālisti visā pasaulē joprojām nes, kalpojot sabiedrības interesēm.

Mēs paliekam parādā viņiem un tūkstošiem citu, kas samaksājuši šo visaugstāko cenu,"

sacījis IFJ ģenerālsekretārs Antuāns Belanžē, piebilstot, ka vienīgais ceļš, kā atdot šo parādu, ir "nerimstoši turpināt tiekties pēc taisnības".

Starptautiskā Žurnālistu federācija pārstāv aptuveni 600 000 mediju profesionāļus visā pasaulē. Saskaņā ar tās apkopotajiem datiem no 45 žurnālistiem, kas šogad zaudējuši dzīvību 20 pasaules valstīs, pret 33 bijuši vērsti mērķtiecīgi uzbrukumi. Deviņi mediju darbinieki nogalināti Afganistānā, astoņi Meksikā, četri Indijā un trīs Pakistānā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu