5 valstis, uz kurām labāk šogad nebraukt (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lidsabiedrības "Wizzair" lidmašīna starptautiskajā lidostā "Rīga".
Lidsabiedrības "Wizzair" lidmašīna starptautiskajā lidostā "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Pasaulē vēl arvien ir valstis uz kurām ceļošana nebūtu vēlama. Portāls TVNET ir apkopojis piecas no tām.

1. Afganistāna

Šā gada sākumā varu minētajā valstī pārņēma teroristiskais grupējums «Taliban». Situācija tur pagaidām ir neapskaužama – notiek izrēķināšanās ar politiskajiem pretiniekiem un zināmā mērā ierobežotas sieviešu tiesības. Atsevišķās valsts daļās arī ir vērojama teroristisko organizāciju klātbūtne. Neizskatās arī, ka situācija varētu tuvākajā laikā uzlaboties, jo valsts ekonomiskā situācija ir neapskaužama – ir ticis apturēts starptautiskais finansējums un iesaldēti aktīvi ārvalstīs miljardiem dolāru vērtībā. Afganistānu ir jau pametusi liela inteliģences daļa, kura potenciāli varētu palīdzēt no krīzes izkļūt.

Foto: AFP / Scanpix

2. Jemena

Neskatoties uz ilgstošajiem mēģinājumiem panākt mieru, Jemenā vēl arvien norisinās pilsoņu karš. Par spīti mēģinājumiem panākt mieru, arī šogad militārās sadursmes nav norimušas. Papildus karam, valstī arī valda salīdzinoši liels pārtikas deficīts un augsts slimību risks. Apvienoto Nāciju Organizācija jau ilgstoši situāciju Jemenā ir uzskatījusi par vienu no pasaules nopietnākajām humanitārajām katastrofām. Saprotams, ka šāda bruņota konflikta apstākļos pastāv arī salīdzinoši augsts cilvēku nolaupīšanas risks – līdz ar to – nebūtu ieteicams doties ārpus valsts galvaspilsētas Sānas.

Foto: SIPA/Scanpix

3. Sīrija

Lai gan salīdzinājumā ar laiku pirms 10 gadiem, politiskā situācija Sīrijā ir zināmā mērā nostabilizējusies, valdība vēl arvien nav atjaunojusi kontroli pār visu valsts teritoriju. Neliela klātbūtne vēl arvien ir teroristiskajām organizācijām – piemēram, «Islāma valstij», bet aptuveni trešdaļu turpina kontrolēt Sīrijas kurdu dominētie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF). Savukārt, ziemeļos esošajā Idlibas provincē arī ir radikālo islāma grupējumu klātbūtne. Līdzīgi kā Jemenā, pastāv arī augsts cilvēku nolaupīšanas risks.

Foto: AFP / Scanpix

4. Baltkrievija

Neskatoties uz to, ka Baltkrievija tradicionāli ir tikusi uzskatīta par salīdzinoši drošu valsti ceļojumiem, Covid-19 izplatība un arī iekšpolitiskā nestabilitāte ir situāciju nedaudz pamainījusi. Ceļotājiem uz Baltkrieviju pastāv relatīvi paaugstināts risks nokļūt demonstrāciju/protestu epicentrā un, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas mājaslapā pieejamo ceļojuma brīdinājumu, Baltkrievijas pilsoņiem un ārvalstniekiem, kuri Baltkrievijā uzturas ar pastāvīgo vai termiņuzturēšanās atļauju uz laiku tiek liegta izceļošana no valsts pa sauszemes robežpunktiem. Izceļošana no valsts tiek stingri kontrolēta un minēto personu kategorijām tā ir atļauta reizi trīs mēnešos. Tāpat ceļojuma brīdinājumā arī ir teikts, ka ES Eiropadome ir noteikusi aizliegumu Baltkrievijas aviosabiedrībām veikt lidojumus ES gaisa telpā, kā arī aicinājusi visas ES bāzētās aviosabiedrības izvairīties no lidošanas virs Baltkrievijas. Vairāk informācijas pieejama šajā saitē.

Foto: Reuters/ScanPix

5. Somālija

Neskatoties uz to, ka Somālijā ir funkcionējoša centrālā valdība, zināmu daļu valsts teritorijas tik un tā kontrolē radikālais islāmistu grupējums «Al Shabab». Tāpat šīs valdības kontrole tik un tā ir apšaubāma, un tai ir problēmas iegrožot salīdzinoši autonomos «karakungus» (warlords). Līdzīgi kā Sīrijā, Jemenā un Afganistānā, arī šeit ir salīdzinoši lieli cilvēku nolaupīšanas draudi un pastāv paaugstināts risks iekļūt teroraktos. Būtiski neceļot arī Somālijas teritoriālajos ūdeņos pirātisma dēļ.

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu