LDz iegūs vismaz trīs miljonu eiro naudas atlikumu "LDz infrastruktūra" likvidācijas rezultātā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasažieru vilciens Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Ilustratīvs foto
Pasažieru vilciens Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) meitassabiedrības SIA "LDz infrastruktūra" likvidācijas rezultātā mātessabiedrība iegūs aptuveni trīs līdz četrus miljonus eiro naudas atlikumu.

Tā liecina Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotais tiesību akta projekts par LDz izšķirošās ietekmes un līdzdalības izbeigšanu "LDz infrastruktūra".

SM sagatavojusi tiesību akta projektu "Par LDz izšķirošās ietekmes un līdzdalības izbeigšanu "LDz infrastruktūra" un LDz netiešas izšķirošas ietekmes izbeigšanu SIA "Rīgas vagonbūves uzņēmums "Baltija"".

"LDz infrastruktūra" veic dzelzceļa mašīnu, instrumentu un mehānismu remontu, iznomā dzelzceļa mašīnas un tehnoloģiskos vagonus, veic sliežu metināšanas un garsliežu transportēšanas darbus, kā arī sliežu ceļu kapitālo remontu un būvniecību.

SM skaidro, ka "LDz infrastruktūra" samazinās apgrozījums, tās funkcijas dublējas ar LDz un citu tās meitaskompāniju SIA "LDz ritošā sastāva serviss", turklāt "LDz infrastruktūra" pārsvarā sniedz pakalpojumus LDz koncerna uzņēmumiem, un tās potenciāls pakalpojumu sniegšanai ārējiem klientiem ir ierobežots. Tāpēc LDz valde 2020.gada 21.decembrī nolēma likvidēt "LDz infrastruktūru" pēc Ministru Kabineta atļaujas saņemšanas.

Uzņēmuma likvidācijas rezultātā LDz iegūs būtiskus aktīvus, tajā skaitā aptuveni trīs līdz četrus miljonus eiro naudas atlikumu un būtiskus darbojošos pamatlīdzekļus. Ja LDz veiks darbus attiecībā uz sliežu metināšanu un garsliežu transportēšanu, ieguvums būs šī pakalpojuma izmaksu samazinājums, un tā rezultātā attiecīgi samazinātos no valsts budžeta nepieciešamais līdzekļu apjoms.

Ņemot vērā, ka likvidācijas brīdī no LDz bilances būs nepieciešams norakstīt ieguldījumu "LDz infrastruktūra", tiek aplēsts, ka LDz veidosies pārējās saimnieciskās darbības ieņēmumi aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā.

Tāpat uzņēmuma likvidācijas rezultātā tiks ietaupītas administratīvās izmaksas, kā arī saistībā ar to, ka sliežu metināšanas un garsliežu transportēšanas darbus veiks LDz, tiks panāktas sinerģijas un optimizēta resursu izmantošana. Šo pasākumu kopējā ietekme tiek lēsta kā papildus izmaksu samazinājums 60 000 eiro apmērā ik gadu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu