"Swedbank": Apstrādes rūpniecība saglabā augstus ražošanas apjomus

CopyLinkedIn Draugiem X
Rūpnīca. Ilustratīvs foto
Rūpnīca. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Novembrī apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi turpināja pieaugt, reģistrējot par 1,9% augstāku rezultātu nekā pērn. Apstrādē saražotais apjoms bija augstā līmenī un mēneša griezumā saglabājās teju nemainīgs - salīdzinot ar oktobri, reģistrēts kritums 0,2% apmērā. Apstrādes rūpniecības apgrozījums, salīdzinot ar pagājušo gadu, kāpis krietni straujāk nekā saražotais apjoms - par 21,2%, iepazīstinot ar jaunāko ekonomikas prognozi, uzsver "Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne.

Tas, protams, pateicoties ražotāju cenām, kas novembrī apstrādes rūpniecībā saglabājas augstas – gada griezumā par 19.0% lielākas nekā pērn.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, būtiskāko devumu kopējā ražošanas apjomu kāpumā novembrī nodrošināja gatavo metālizstrādājumu ražošana (+13.8%), ko, visticamāk, veicināja aktivitātes pieaugums būvniecības nozarēs, gan Latvijā, gan ārvalstīs. Ražošanas apjomus uz augšu vilka arī automobiļu un puspiekabju ražošana (+33.7), kā arī dzērienu (+24.1%) un ķīmisko produktu ražošana (+30.0%). Pieauguma tempus novembrī būtiski slāpēja kritums koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (-10.2%). Salīdzinājumā ar pērnā gada pirms-Brexit vienošanās uzrāvienu apjomi šogad krietni sarukuši. Turklāt, iespējams arī, ka augstās cenas bremzē pieprasījumu un līdz ar to - reālos apakšnozarē saražotos apjomus.

Kopējā apgrozījuma pieaugumu par piekto daļu veicinājis straujāks kāpums eksportā. Eksporta tirgos apgrozījuma lēciens reģistrēts 25.5% apmērā, kamēr vietējā tirgū izaugsme bijusi uz pusi lēnāka (+12.6%).

2021. gada 11 mēnešos apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi pieauguši par 7.5%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Nozare ātri atguvās no pandēmijas radītajiem triecieniem, balstīja ekonomikas izaugsmi, un 2021. gada vasaras beigās sasniedza rekord-augstu līmeni ražošanas apjomos. Būtiskākā apstrādes rūpniecības vilcēja šogad bijusi koksnes un koksnes izstrādājumu ražošanas nozare. Liels pozitīvais pienesums ražošanas apjomos bijis arī gatavo metālizstrādājumu, automobiļu un piekabju un mēbeļu ražošanai. Strauji pieaugošais ražošanas cenu līmenis ir balstījis apgrozījuma pieaugumu. Šī gada 11 mēnešos apgrozījums pieaudzis par 21.1%, salīdzinot ar pagājušo gadu. Vietējā tirgū reģistrēta 16.2% izaugsme, kamēr eksporta tirgū tā bijusi nedaudz augstāka – 23.6% apmērā.

Būtiskas problēmas ražotājiem visā pasaulē sagādā piegāžu ķēžu pārrāvumi. Eiropas PMI ražotāju indeksa dati par decembri norāda uz nelielu situācijas uzlabojumu, kas ļāvis ražotājiem papildināt preču krājumus - reģistrēts augstākais inventāra apjoma pieauguma temps aptaujas vēsturē. Tas var atvieglot piegādes grafikus tuvākajā laikā. Kaut arī novērots neliels uzlabojums, piegādes ķēžu pārrāvumi nekur nav pazuduši un tos papildina arī citas problēmas ar ko jāsaskaras ražotājiem, piemēram, izejvielu, energoresursu un ražošanas komponenšu cenas un darbaspēka trūkums.

Ražošanas nākotnes aktivitāti var kavēt arī COVID-19 omikrona vai citu paveidu attīstība - vīrusa uzliesmojuma un jaunu ierobežojumu riski.

Kopumā jāsaka, ka apstrādes rūpniecības sniegums šogad būs mazāk vērienīgs nekā 2021. gadā. Pieprasījums saglabāsies augsts, taču neturpinās kāpt tik strauji kā 2021. gadā bija ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu