Kazahstānā aizturēti vairāk nekā 200 protestētāju (2)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kazahstānas drošības struktūrām naktī uz trešdienu vairākos valsts reģionos izklīdinot masu protestu dalībniekus, aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku, pavēstīja Iekšlietu ministrija.

Nekārtību gaitā cietuši 95 iekšlietu struktūru darbinieki, teikts paziņojumā.

Policijas pārstāvji Aktobē, valsts rietumu apgabala centra pilsētā, apliecinājuši, ka ir "ar tautu", trešdien vēsta portāls "Orda.kz".

"Policisti Aktobē paziņoja, ka viņi ir ar tautu un necels roku pret tautu," ziņo portāls.

"Aktobē pie administrācijas ēkas ir 100 protestētāju. Viņi dedzina ugunskurus, lai sasildītos. Mītiņa dalībnieki kopš vakardienas prasa, lai pie viņiem iznāk apgabala administrācijas vadītājs," vēsta "Orda.kz".

Manghistavas apgabala centrā Aktau, arī valsts rietumos, centrālajā laukumā ir tūkstošiem cilvēku. Pamatā tur sapulcējušies vairāku uzņēmumu strādnieki.

"Cilvēki uzvedas mierīgi, bez kautiņiem. Bet šodien cilvēki ir emocionālāki nekā vakar," vēsta mediju korespondenti.

Naktī uz trešdienu mītiņi notikuši arī valsts lielākajā pilsētā Almati, bet Manghistavas apgabalā protestos iesaistījušies tūkstoši.

Oficiālas informācijas par to, cik daudz cilvēku bijis protestos Almati, Žanaozenā un Almati, nav. Dažādi avoti min atšķirīgus skaitļus no tūkstoša līdz 10 000 vienā pilsētā.

Trešdienas rītā saņemta informācija, ka protesti Almati turpinās. Ap plkst.8 tirgus "Altin Orda" rajonā bijuši 200 demonstrantu. Policijas specvienības pret viņiem lietā lika asaru gāzi un trokšņa granātas.

Almati sabiedrības veselības pārvalde ziņo, ka pilsētas slimnīcās pēc medicīniskās palīdzības vērsušies 190 cilvēki.

2.janvārī Kazahstānas rietumos sākās protesti pret gāzes cenu kāpumu, un to to dalībnieki arī pieprasīja, lai no politikas aiziet bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs.

Kad protesti sāka pārņemt arī citus reģionus, policija pilsētās pastiprināja drošības pasākumus, aktīvisti un mediju pārstāvji tikai aizturēti biežāk.

Vairākos reģionos izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu