Protestu nakts Kazahstānā: prezidents pieņem valdības atkāpšanos, liek noregulēt cenas (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs pieņēmis valdības atkāpšanos pēc plašiem protestiem, kuru laikā aizvadītajā naktī notika sadursmes ar policiju un tika bloķēts internets. Prezidents arī licis noregulēt cenas sadzīvē svarīgām precēm.

Tokajevs trešdien parakstīja attiecīgu dekrētu, kas publicēts prezidenta interneta vietnē un stājas spēkā parakstīšanas dienā.

Dekrētā teikts, ka prezidents saskaņā ar Konstitūcijas 70.pantu nolēmis pieņemt valdības atkāpšanos un uz laiku uzticēt premjerministra pienākumus Alihanam Smailovam, kurš bija pirmais vicepremjers demisionējušajā valdībā.

Saskaņā ar dekrētu valdības locekļi turpinās pildīt savus pienākumus līdz jauna ministru kabineta apstiprināšanai.

Tokajevs pēc otrdienas sanāksmes par sociāli ekonomisko situāciju valstī devis rīkojumus "uz 180 dienām ieviest valstisku cenu regulējumu līdzās sašķidrinātai gāzei arī benzīnam un dīzeļdegvielai. Ieviest valstisku cenu regulējumu sociāli svarīgiem pārtikas produktiem. Lēmumus pieņems reģionu akimi, ņemot vērā sociāli ekonomisko situāciju konkrētajā reģionā", teikts paziņojumā.

Valsts vadītājs arī licis izstrādāt likumu "Par fizisko personu bankrotu".

"Izskatīt nepieciešamību ieviest moratoriju uz 180 dienu laiku attiecībā uz komunālo tarifu celšanu iedzīvotājiem. Izskatīt jautājumu par mājokļa īres maksas subsidēšanu sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem," teikts paziņojumā.

Protesti pret gāzes cenām un esošo valdību

Manghistau apgabala Žanaozenas pilsētā svētdien sākās mītiņi pret sašķidrinātās gāzes cenu celšanos. Tie izvērtās par masu protestiem visā valstī, un protestos sāka izskanēt arī politiskas prasības, tostarp par tautas labklājības līmeņa celšanu un valdības atkāpšanos.

Kopš gadumijas sašķidrinātās gāzes cena pieaugusi no 60 tengēm (0,12 eiro) līdz 120 tengēm (0,24 eiro) par litru.

Protestu dalībnieki skandēja "gāze 50", pieprasot, lai gāzes cena būtu 50 tenges (0,10 eiro) par litru, nevis 80-90 tenges (0,16-0,18 eiro), kā solījusi valdība. 

Valdības preses dienests otrdien paziņoja, ka varasiestādes apmierinās valsts rietumdaļas protestētāju prasības par gāzes cenu samazināšanu. Taču pēc šī paziņojuma demonstranti neizklīda. Mītiņotāji Aktau pilsētā pieprasīja dialogu ar valsts prezidentu, bet citās pilsētās izskanēja citas prasības, arī par tautas labklājības līmeņa celšanu un valdības atkāpšanos.

Protesti otrdienas vakarā pārauga sadursmēs ar policiju, un varas iestādes sāka bloķēt interneta sakarus. Sadursmes starp protestētājiem un policiju notika valsts lielākajā pilsētā Almati, kā arī Tarazā, Aktau un citās pilsētās.

Atirau pilsētā protestētāji ielenca Atirau apgabala gubernatoru Mahambetu Dosmuhambetovu, kas bija iznācis pie viņiem, un neļāva viņam aiziet.

Valsts galvaspilsētā Nursultanā protestu laikā tika aizturēti vairāki simti cilvēku, tai skaitā radiostacijas "Radio Liberty" ("Radio Brīvība") Kazahstānas versijas žurnālists Darhans Umirbekovs.

Visplašākie protesti otrdien notika Almati pilsētā, kur ielās izgāja vairāki tūkstoši demonstrantu. Vairāki no viņiem tika aizturēti, tai skaitā nereģistrētās Kazahstānas Demokrātiskās partijas līderis Žanbolats Mamajs.

Varas iestādes jau dienas laikā sāka bloķēt Almati galvenās ielas un ir aplenkušas pilsētas administrācijas ēku. Vakarā vairāku tūkstošu protestētāju kolonna devās gājienā uz pilsētas centru. Protestētājiem izdevās nokļūt Republikas laukumā, kur policija lietoja pret viņiem gaismas un trokšņa granātas un asaru gāzi, bet protestētāji dauzīja policijas automašīnas un piekāva vismaz vienu policistu.

Protesti notika arī Aktobes un Oralas pilsētās, kur iedzīvotāji grasījās visu nakti uz trešdienu palikt šo pilsētu centrālajos laukumos. Viņi kurināja ugunskurus pie administratīvajām ēkām un organizēja ēdināšanas punktus.

Aktau pilsētā protestētāji mēģināja pārraut policistu ķēdi ap Manghistau apgabala administrācijas ēku, bet no ēkas otras puses sāka piebraukt mašīnas ar īpašo uzdevumu policijas vienības dalībniekiem, kas bija bruņoti ar vairogiem.

Tviterī publicētos videoierakstos bija redzams, kā Aktau pilsētas Intimakas laukumā sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, kas izklieguši saukli "Vectēv, ej prom", vēršoties pret vēl arvien ietekmīgo eksprezidentu Nursultanu Nazarbajevu. Mītiņotāji Aktau izteica arī jaunas prasības refinansēt kredītus un pacelt darba algas.

Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Prezidents aicina izrādīt "veselo saprātu"

Kazahstānas prezidents Kasims Žomars Tokajevs vērsās pie protestētājiem ar uzrunu, aicinot viņus "izrādīt veselo saprātu un nepakļauties iekšējām un ārējām provokācijām". Prezidents sacīja, ka "vara nekritīs, bet mums ir vajadzīgs nevis konflikts, bet savstarpēja uzticēšanās un dialogs".

Tokajevs aicināja jauniešus "nesabojāt savus dzīves ceļus un nesaindēt tuvinieku dzīvi", un piebilda, ka "visas likumīgās prasības" tiks "uzmanīgi ņemtas vērā".

Trešdienas rītā prezidenta interneta vietnē tika publicēti viņa dekrēti par ārkārtējā stāvokļa ieviešanu Almati pilsētā un Manghistau apgabalā, kas būs spēkā no 5. līdz 19.janvārim.

Varas iestādes arī sāka bloķēt interneta sakarus un visā valstī pārtrauca darboties lietotnes "Telegram", "WhatsApp" un "Signal". Mobilo sakaru operators "Bilain" paziņoja, ka tā nodrošinātais mobilais internets strādā ar traucējumiem "no kompānijas neatkarīgu iemeslu dēļ". Mobilo sakaru operators "Kcell" izskaidroja sakaru problēmas ar varas iestāžu darbībām drošības garantēšanai. Divi tiešsaistes izdevumi "KazTAG" un Orda.kz ziņoja, ka ir bloķēti to veiktās protestu atspoguļošanas dēļ.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu