Grigorijs, kam vecāku mīlestība ir sveša, mākslā atklāj saules ceļu

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” projektā “Pasaules radīšana”, kurā satikās 12 biedrības paspārnē esoši jaunieši ar 12 Latvijas māksliniekiem - gleznotājiem, tapa jauna pasaule, kurā arī cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem ir vieta, arī Grigorijam. Savs stūrītis, kurš iekārtots mājīgs un omulīgs, kur svētkos gaisā virmo tikko ceptu raušu un piparmētru tējas smarža.

Vieta, kur ik dienu līdzās ir kāds draudzīgs, izpalīdzīgs un uzmanīgs un spēj ne tikai Grigoriju un viņa draugus pavadīt ar skatienu, bet arī uzņemties diennakts aprūpi, jo tāda ir nepieciešama ikvienam jaunietim, kurš šobrīd ir biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” paspārnē.

“Grigorijs aprūpes iestādēs ir dzīvojis kopš dzimšanas līdz pat pilngadībai. Tēta un mammas mīlestība šim jaunietim ir sveša. Svešs ir teju jebkas, kas bijis ārpus ierastā aprūpes centra, kurā Grigorijs dzīvoja.

Šobrīd Grigorijam ir piešķirts grupu dzīvoklis, kurš atrodas tajā pašā ēkā, kurā Rīgas pašvaldība ir piešķīrusi arī mums, biedrībai “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” dienas centra telpas, - Imantas 8. līnijā 1, Imantā, Rīgā.

Es gribētu sacīt, ka liktenis saveda mūs kopā un ne bez iemesla. Grigorijam bez grupu dzīvokļa ir arī savs asistents, kurš brīvdienās palīdz ikdienas solī. Darba dienās Grigorijs darbojas sveču darbnīcā. Jaunajam vīrietim ļoti daudz nācās iemācīt un mācīt joprojām. Tā vien liekas, ka vietā, kurā Grigorijs dzīvoja līdz pilngadībai, ļoti daudzas pašsaprotamas mācības ir paslīdējušas garām vai nav mācītas vispār. Es kā ergoterapeite, ar biedrības komandas atbalstu esam ļoti daudz darba ieguldījuši Grigorijā, jo saprotam, ka diennakti asistents nespēs būt blakus. Mēģinām radināt pie atbildības, pastāvīgi slavējam. Uzslavas Grigorijam ir īpaši svarīgas gan par labi padarītu darbu, gan par to, kā iekārtojis savu mājokli. Tā vien liekas, ka tikko apgūtu darbu mēģina izkopt līdz perfekcionismam, lai saņemtu -

“Malacis!Labs darbiņš! Skaisti!” Grigorija paša pārdzīvojums par to, ka nav sanācis, ir ļoti spēcīgs, tāpēc jaunajam vīrietim palīdzība diennakts garumā būtu ļoti nepieciešama, lai pārdzīvojumu dēļ sev nedarītu pāri.

Kā jau minēju - liktenis pats saveda mūs kopā, lai mēs Grigoriju spētu pasargāt no psihiskajām traumām, kuras jau tā ir pietiekoši sakrātas dzīves laikā. Grigorija turpmākai attīstībai ir ļoti nepieciešama terapeitiska vide, kura varētu palīdzēt dziedēt bērnības sāpi. Jaunā Grupas mājas vide būs tieši ar šādu ietekmi,” uzsver Dita, biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” ergoterapeite.

Biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” ir interešu aizstāvji cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem un šobrīd krāj naudu, lai uzceltu Grupu māju un izveidotu terapeitisku pakalpojumu cilvēkiem ar kompleksiem attīstības traucējumiem, kā arī Atelpas pakalpojumu šo jauniešu ģimenēm. “Miljons sveču grupu mājai” ir biedrības projekts, kurā šie jaunieši veido sveces un krāj naudu, lai uzceltu Grupu māju. “Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veido 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē, kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem. Grigorijs kopdarbu radīja kopā ar mākslinieku Pēteri Līdaku.

“Ar Grigoriju bija ļoti, ļoti viegli, lai gan jāatzīst, ka Grigorijs mani arī pārsteidza mirklī, kad

mūsu abu kopdarba tapšanas laikā uz audekla uzvilka ugunskrustu. Patīkami pārsteidza! Ugunskrusts taču simbolizē sauli, gaismu, saules ceļu un aizsargā, dod svētību.

Abu kopdarbu varētu nosaukt par strauju un ekspresīvu ceļu uz gaismu - saules gaismu, kura tad ir šī māja. Māja, kura tik ļoti nepieciešama Grigorijam un viņa draugiem!”

Projekta mākslas darbi apskatāmi teju katru dienu, Aspazijas bulvārī 28. Turpat ir arī iespēja iegādāties jauniešu veidotās sveces, veikt ziedojumu un pārrunāt Grupu mājas projekta attīstību. Aktuālajai informācijai var sekot līdzi Facebook lapā - Grupu māja neatkarīgai dzīvei. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam.

Grupu mājas izveidi Latvijā jauniem cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem var atbalstīt, ziedojot:

  • Biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”
  • Reģ nr. 40008150439,
  • Konts: LV36HABA0551043713971
  • Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Pateicamies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl soli tuvāk Grupu mājai!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu