"Bloomberg": Eiropa pēc diviem mēnešiem var palikt bez gāzes (79)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropa bez gāzes var palikt jau tuvākajos divos mēnešos. Tas var notikt sala un zemu gāzes krājumu dēļ, vēsta “Postimees”, atsaucoties uz aģentūru “Bloomberg”.

Tiek norādīts, ka divi aukstākie ziemas mēneši vēl tikai priekšā, tādēļ pastāv bažas, ka šajā ziemā ar esošajiem gāzes krājumiem var arī nepietikt. “Bloomberg” ziņo, ka pirms četriem mēnešiem ASV sūtnis enerģētiskās drošības jautājumos Amoss Hohšteins paziņoja, ka Eiropa neko nedara, lai pienācīgi sagatavotos ziemas sezonai. Pašlaik Eiropa cīnās ar ierobežotu gāzes piedāvājumu, kā rezultātā gāzes cenas kāpušas četrkārtīgi, izdarot spiedienu uz uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

“Krīze ir likusi Eiropas Savienībai cerēt uz diviem nekontrolējamiem spēkiem – laikapstākļiem un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kura rīcība ir grūti prognozējama,” teikts publikācijā.

Maskavas ietekmes palielināšana uz saviem kaimiņiem kļuva acīmredzama pagājušās ziemas beigās, kad aukstais gada laiks bija neparasti auksts un ilgs. Tieši šajā periodā arī tika ievērojami iztukšotas gāzes krātuves.

Vasarā Krievijas valsts kontrolētais uzņēmums “Gazprom” sāka ierobežot gāzes piegādes uz Eiropu, padziļinot gāzes deficītu. Lielas likmes un cerības Kremlis lika uz skandalozo gāzes vadu “Nord Stream 2”, kas tika pabeigts rudenī.

Situācija ir saasinājusies, un Eiropa pašlaik atrodas enerģētiskās pārejas posmā, slēdzot ar oglēm kurināmās elektrostacijas un palielinot savu atkarību no atjaunīgajiem enerģijas resursiem.

“Vējš un saules enerģija ir tīri, taču nereti arī sarežģīti izmantojami enerģijas avoti, par ko liecina zemie enerģijas ieguves rezultāti pagājušajā gadā,” raksta “Bloomberg”.

Tiek norādīts, ka gāzes krātuvju aizpildījums Eiropā ir 56%, kas ir par 15 procentpunktiem zemāk nekā vidējais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Lai arī ASV ir palielinājusi sašķidrinātās dabasgāzes piegādes uz Eiropu, ar to nav pietiekami.

Pēdējā gada laikā Eiropā dabasgāzes cenas pieaugušas vairākkārtīgi, decembrī sasniedzot pat 2000 dolārus par tūkstoti kubikmetru gāzes. Straujš gāzes cenu kritums varētu sākties pēc apkures sezonas beigām.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu