Noziegumos iesaistītais kriptovalūtas apjoms sasniedzis jaunu rekordu (24)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Noziedzības apjoms, kas saistīts ar kriptovalūtām, pagājušajā gadā ir sasniedzis visu laiku augstāko rādītāju - 14 miljardus dolāru, ceturtdien sacīja blokķēžu pētniecības organizācija “Chainalysis” un norāda, ka regulatori pamatoti pieprasa vairāk pilnvaru attiecībā uz strauji augošo sektoru.

Aģentūra “Reuters” vēsta, ka kriptovalūtu summa, kas pārskaitīta uz digitālajiem maciņiem saistībā ar krāpniecību, “tumšā tīmekļa” platformām un naudas izspiešanu, pieaugusi par 80%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Ar kriminālajām aktivitātēm saistītie 14 miljardi dolāru gan ir 0,15% no visām kriptovalūtu transakcijām, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

Kopumā kriptovalūtu tirgū pērn veikti darījumi teju 16 triljonu dolāru apmērā, kas ir pieckārtīgs palielinājums, salīdzinot ar gadu iepriekš. Pagājušajā gadā digitālo aktīvu popularitāte strauji guva popularitāti, jo kriptovalūtas atzinīgi sāka novērtēt arī institucionālie investori un lielākās kompānijas, piemēram, “Tesla”.

Kritptovalūtu tirgū pagājušajā gadā ienāca arī vairāki jauni spēlētāji, kuri cerēja uz ātru peļņu, tāpat arī tika izteikta cerība, ka kriptovalūtas var būt labs rezerves aktīvs, kuru neietekmē inflācija. Tomēr – digitālās valūtas ir vāji regulēts tirgus, kas ir pakļauts dažādām spekulācijām, tādējādi investoriem pastāv risks zaudēt naudu arī kriminālās aktivitātēs.

Finanšu sistēmas uzraugi un politikas veidotāji gan Vašingtonā, gan Frankfurtē ir brīdinājuši, ka kriptovalūtas var tikt izmantotas naudas atmazgāšanā, tādējādi tiek pieprasīts, lai regulatoriem būtu lielākas pilnvaras un iespējas rīkoties arī attiecībā pret kriptovalūtām.

“Krimināla kriptovalūtu lietošana rada lielus šķēršļus tam, lai nākotnē kriptovalūtas varētu kļūt par pilntiesīgu alternatīvo valūtu. Tas palielina iespējamību, ka pret kriptovalūtām var tikt noteikti dažādi liegumi, kā rezultātā lielākie cietēji būs nevainīgi cilvēki,” norāda “Chainalysis” savā ziņojumā.

Visvairāk kriptovalūtas izmantotas tādos noziegumos kā naudas izkrāpšana, un tas tiek darīts decentralizēto finanšu (DeFi) platformās.

DeFi platformas nereti piedāvā līdzekļu aizdevumus, apdrošināšanu un citus finanšu pakalpojumus, apejot tradicionālās iestādes kā bankas. Šajās platformās ir arī nozīmīgi trūkumi, kā vāja uzraudzība un nereti – arī lietotājam negodīgi nosacījumi.

Tiek norādīts, ka kriptovalūtu zādzības apjoms pērn palielinājās pieckārtīgi, salīdzinot ar 2020. gadu. “Chainalysis” norāda, ka pērn nozagtas digitālās monētas 3,2 miljardu dolāru vērtībā. Aptuveni 2,2 miljardi no šiem līdzekļiem tika nozagti tieši DeFi platformās.

Izplatītākā krāpšanas shēma DeFi platformās ir viltus investīcijas, respektīvi – platformu veidotāji piedāvā apšaubāmas investīcijas iespējas un ātru peļņu, bet pēc tam, kad lietotāji pārskaitījuši platformai noteikti summu kriptovalūtās, vienkārši pazūd ar iegūto naudu. Šādās shēmās pērn nozagti vairāk nekā 7,8 miljardi dolāru, kas ir 82% kāpums, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu