Protesti Kazahstānā: valsts bagātākie cilvēki zaudējuši lielu naudu (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vērienīgie protesti Kazahstānā ietekmējuši ne tikai valsts, bet arī tās bagātāko cilvēku finansiālo stāvokli. Kā aprēķinājusi biznesa medija “Forbes” amerikāņu versija, četru Kazahstānas miljardieru bagātību apjoms sarucis par trīs miljardiem dolāru.

Tiek norādīts, ka četru Kazahstānas miljardieru vidū ir arī bijušā valsts prezidenta Nursultana Nazarbajeva meita un znots.

Miljardieris Vjačeslavs Kims ir Londonā reģistrētās “Kaspi Bank” lielākais akcionārs un valdes priekšsēdētājs. “Kaspi Bank” ir Kazahstānā lielākā finanšu tehnoloģiju kompānija, kas kopumā protestu laikā zaudējusi 1,4 miljardus dolāru. Kima aktīvu vērtība šajā laikā ir samazinājusies no 5,7 līdz 4,2 miljardiem dolāru. “Forbes” skaidro, ka miljardiera aktīvu vērtība ir cieši saistīta ar “Kaspi Bank” sniegumu akciju tirgos. No 4. līdz 6. janvārim “Kaspi Bank” akciju vērtība kritās par 30%, un līdz ar to – būtiski mainījās arī paša uzņēmēja finansiālais stāvoklis.

Miljardieris Mihails Lomtadze, kurš dzimis Gruzijā, ir Kazahstānā dzīvojošs uzņēmējs, un iepriekš minētās “Kaspi Bank” ģenerāldirektors. Viņa kapitāla apjoms pēdējās nedēļas laikā ir krities par aptuveni 1,4 miljardiem dolāru – no 5,2 miljardiem 4. janvārī līdz 3,8 miljardiem 6. janvārī.

Tikmēr bijušā Kazahstānas prezidenta meita Dināra Kuļibajeva un viņas vīrs Timurs Kuļibajevs abi zaudējuši aptuveni 200 miljonus dolāru, jo viņiem piederošā akciju daļas vērtība Londonā reģistrētajā “Kazahstānas Tautas bankā” kritās par 16%. Tagad Kuļibajevu pārim katram aktīvu vērtība tiek vērtēta ar 3,1 miljardu dolāru.

Kazahstānā lieli protesti sākās 2. janvārī, kad vietējie iedzīvotāji devās ielās, lai protestētu pret straujo gāzes pieaugumu. Protesti pārauga lielās demonstrācijās pret pastāvošo režīmu, tāpat bija vērojamas arī vardarbīgas sadursmes ar tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Ņemot vērā notiekošo, valdība atkāpās no amata.

Pašlaik Kazahstānā spēkā ir ārkārtējā situāciju. Pirms dažām dienām, lai apspiestu nemierus, prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja, ka ir devis pavēli spēka struktūru darbiniekiem bez brīdinājuma atklāt uguni. Pēc viņa vārdiem, “protestus Kazahstānā organizēja vienots komandpunkts ārpus valsts robežām, bet nekārtības izraisījuši labi sagatavoti kaujinieki”.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu