Noskaidrots, kas patiesībā ir mistiskais “Mēness namiņš” (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas zondes nofotografētais mistiskais objekts uz Mēness vairs nav nekāda mistērija. Kā izrādās, tas ir tikai akmens gabals, kas patiesībā pat nav kantains.

Dīvaino objektu nofotografēja Ķīnas Mēness pašgājējs “Yutu-2”. Miglainajā fotogrāfijā pie Mēness apvāršņa bija redzams pelēks kubs, kas tūliņ tika nodēvēts par mistisku “namiņu”. Joka pēc astronomi sprieda, ka tā varētu būt citplanētiešu mājiņa vai kosmosa kuģis. Dažos medijos objekts tika nodēvēts par “Mēness kubu”.

Astronomi aplēsa, ka objekts varētu atrasties aptuveni 80 metru attālumā no pašgājēja. Tika nolemts objektam pietuvoties, lai noskaidrotu, kas tas ir patiesībā. Astronomijas blogā “Our Space” vēstīts, ka pašgājējam būs nepieciešami divi līdz trīs mēneši, lai nokļūtu pie objekta.

Pēc dažām nedēļām pašgājējs nonāca pietiekami tuvu objektam, lai varētu saprast, ka tas nav nekāds citplanētiešu namiņš, bet gan parasts akmens. Tā asās malas uz horizonta fona, ēnas un gaismas spēles radīja vienkāršu ilūziju, kas bija pamatā visam šim jokam.

Foto: CNSA/CLEP/Our Space

Minētajā blogā publicēta arī jaunā fotogrāfija, kas katram ļauj pārliecināties par to, ka nekā mistiska tur nav. Pētnieki blogā raksta, ka šim akmenim pat nav kuba forma. Drīzāk tas atgādina trusi, kura priekšā esošie mazākie akmeņi atgādina burkānu.

“Yutu-2” uz Mēness nolaidās 2019. gada janvārī kopā ar zondi “Chang'e-4”. Tā bija pirmā zonde vēsturē, kas nolaidusies Mēness tālajā pusē.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu