Bulgārija 2024. gadā plāno ieviest eiro (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Bulgārijas premjerministrs Kirils Petkovs paziņojis, ka valdība ir apņēmusies jau pēc diviem gadiem valstī ieviest Eiropas vienoto valūtu eiro, neraugoties uz vājo atbalstu sabiedrībā. Par to vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Pēc Petkova vārdiem, eiro Bulgārijā varētu tikt ieviests jau pēc diviem gadiem.

“Pāreja no Bulgārijas levas uz eiro ir jāveic uzmanīgi.. Lai to paveiktu, sabiedrībā jābūt pieejamai pilnīgai informācijai par Eiropas vienoto valūtu, jo iepriekš komunikācijas centieni sabiedrībā par šo tēmu bija ne visai veiksmīgi,” sacīja Petkovs.

Viņš skaidroja, ka Bulgārijas valdība vēlas valstī ieviest eiro, lai palīdzētu ekonomikai samazināt atpalicību no bagātākajām Eiropas Savienības valstīm.

Pēc Eirobarometra jūlija aptaujas datiem, vairāk nekā puse bulgāru uzskata, ka eiro ieviešanai būs negatīvas sekas. Vairāk nekā trīs ceturtdaļas Bulgārijas iedzīvotāju uztraucas, ka pārejas laikā uz eiro nepareizi tiks pārrēķinātas preču un pakalpojumu cenas.

Tiek norādīts, ka Bulgārijā kopš 1997. gada pastāv valūtas padome. Tā izveidota pēc hiperinflācijas krīzes, kurā trešdaļa kreditoru zaudēja savus līdzekļus, inflācija pārsniedza 1000% un daudzi veikali uz laiku pat atteicās no levas, tā vietā ļaujot norēķināties ar citām valūtām. Petkovs norādīja, ka Bulgārija bez izmaiņām saglabās levu kā galveno valūtu valstī, bet pēc 2024. gada, iespējams, būs iespējams norēķināties ar eiro.

Bulgārija Eiropas Savienībai pievienojās 2007. gadā un faktiski uzreiz tika runāts par valsts pievienošanos eirozonai. 2007. gada novembrī Bulgārijas finanšu ministrs paziņoja, ka Bulgārijas mērķis ir līdz 2009. gadam atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem un eiro ieviest 2012. gadā. Tomēr finanšu krīze šos plānus izjauca un 2008. gadā kļuva skaidrs, ka Bulgārijā eiro tiks ieviests ne ātrāk kā 2015. gadā. Pēdējo gadu laikā plānu plāns ieviest eiro atlikts levas nestabilitātes un augstās inflācijas dēļ.

Tiek norādīts, ka leva ir piesaistīta eiro jau kopš Eiropas vienotās valūtas radīšanas brīža 1999. gadā, un viens eiro ir 1,95583 levu vērts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu