Anglijā atrakta milzu “jūras pūķa” fosilija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Anglijas dabas rezervātā pētnieki atraduši 10 metru gara “jūras pūķa” atliekas. Milzīgais dzīvnieks dzīvojis pirms 180 miljoniem gadu – laikā, kad zemi bradāja dinozauri.

Tā ir lielākā un vislabāk saglabājušies šāda veida fosilija, kas atrasta Lielbritānijā, vēstīts izdevumā "Live Science".

“Šis patiesi ir bezprecedenta atklājums un viens no lielākajiem atklājumiem britu paleontoloģijas vēsturē,” paziņojumā teica izrakumu vadītājs Dīns Lomaks.

Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī Lielbritānijas teritorijā ir atrasti vairākas līdzīgas ihtiozauru fosilijas, tomēr neviena nav bijusi tik milzīga kā šī.

Ihtiozauri ir izmirusi lielākas jūras reptiļu grupas kārta, kas evolucionēja triasa periodā pirms 250 miljoniem gadu, bet izzuda pirms aptuveni 90 miljoniem gadu. Ihtiozauriem bija gari snuķi – līdzīgi kā mūsdienu delfīniem.

Ihtiozauri
Ihtiozauri Foto: Reuters/ScanPix

Jaunatklātais ihtiozaurs pieder lielākai ihtiozauru grupai “temnodontosaurus trigonodon”, kuras pārstāvja atliekas Lielbritānijā ir atrastas pirmo reizi.

Fosiliju pētnieki atrada jau 2021. gada janvārī, tomēr tikai tagad viņiem izdevies to pilnībā atrakt. Joprojām turpinās darbs zinātniskajos pētījumos, kas tiks publicēti nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu