Taivāna plāno miljarda dolāru aizdevumu fondu kopprojektiem ar Lietuvu (8)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Taivāna drīzumā izveidos vienu miljardu ASV dolāru (884 miljoni eiro) vērtu aizdevumu fondu Lietuvas un Taivānas kopīgo uzņēmējdarbības projektu īstenošanai, otrdien paziņoja Lietuvas Ekonomikas un inovāciju ministrija.

Par ieceri attālinātās tikšanās laikā otrdien Taivānas nacionālās attīstības ministrs Guns Minsjiņs informējis Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministri Aušrini Armonaiti.

Pagājušajā nedēļā Taivāna paziņoja par plānu izveidot 200 miljonu ASV dolāru (176 miljoni eiro) vērtu investīciju fondu Lietuvas rūpniecības attīstībai.

Armonaite sagaida, ka abi fondi piedāvās labvēlīgus nosacījumus kopprojektu īstenošanai un Taivānas investīcijas Lietuvā nonāks pēc iespējas drīz, informēja ministrijā.

Ministre pauda, ka Lietuva gaida Taivānas lēmumu par konkrētiem projektiem, piebilstot, ka valsti visvairāk interesē iespējamās investīcijas pusvadītāju, lāzeru un biotehnoloģiju sektoros.

"Tikšanās laikā es ierosināju, ka Lietuvu varētu uzskatīt par iespējamu vietu investīcijām pusvadītāju ražošanai," sacīja Armonaite.

"Mēs atzīstam un novērtējam Taivānas investīciju plānus Lietuvā. Tagad ļoti svarīga ir skaidra darba kārtība, kas novestu pie reāliem rezultātiem. Gaidām nākamos soļus!" viņa rakstīja tviterī.

Lietuvas ministre Taivānas kolēģi informēja arī par Lietuvas gatavošanos pavasarī atvērt tirdzniecības pārstāvniecību Taibei.

Taivānas nacionālās attīstības ministrs otrdien teica, ka abām valstīm ir jomas, kurās tās var sadarboties. Viņš atgādināja, ka vizītes Lietuvā laikā oktobrī Taivānas un Lietuvas uzņēmējiem bija 240 divpusējās tikšanās un dažas no tām jau rezultējušās projektos, tādējādi šos projektus varēs pieteikt fondu līdzekļiem.

Guns uzsvēra, ka pieteikt finansējumam var jebkuru projektu, un vienīgais nosacījums ir ieguvums Taivānas un Lietuvas ekonomikai.

Viņš minēja vairākas investīciju jomas, piemēram, pusvadītāju un autobūvē izmantojamo mikroshēmu ražošanu, tomēr konkrētus projektus un detalizētāku informāciju par tiem nesniedza.

2020.gadā Lietuvas eksports uz Taivānu sasniedza 19 miljonus eiro, veidojot 0,1% no valsts eksporta kopapmēra. Savukārt imports no Taivānas bija 66 miljonu eiro vērtībā, veidojot 0,2% no kopējā importa apmēra.

Pekina pēdējā laikā izdara uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, reaģējot uz Viļņas lēmumu atļaut Taivānai atklāt pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Reaģējot uz Viļņas lēmumu, Ķīna rudenī apturēja kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtrauca izsniegt pārtikas eksporta atļaujas, samazināja kredītlimitu un palielināja cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēsa Lietuvu no savas muitas sistēmas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu