Tiesa nosūtījusi atpakaļ prokuratūrai krimināllietu pret bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Garbaru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pērn rudenī nosūtījusi atpakaļ prokuratūrai trūkumu novēršanai krimināllietu, kurā par iespējamām nelikumībām valsts austrumu robežas izbūvē apsūdzēts bijušais Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars, noskaidroja aģentūra LETA.

Lieta nosūtīta Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai trūkumu novēršanai un atpakaļ tiesā tā līdz šim nav saņemta.

Tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka tā šādi rīkojusies, jo lietas materiālos ir vairāki dokumenti svešvalodā, kuriem nav pievienots tulkojums latviešu valodā.

Jau ziņots, ka pērn maijā Iekšējās drošības birojs (IDB) lietu pret Garbaru nodeva kriminālvajāšanai prokuratūrā, kura bijušajai amatpersonai cēlusi apsūdzību par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu.

Prokuratūra, neminot personas vārdu, aģentūru LETA iepriekš informēja, ka persona pieļāva valsts robežas joslas infrastruktūras gar Latvijas un Krievijas robežu izbūvi, pārkāpjot būvniecības jomu un publisko iepirkumu reglamentējošo normatīvo aktu prasības.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, nolaidīgi pildot valsts amatpersonas pienākumus, neveica viņam ar likumu uzliktos pienākumus, kas ietver sevī darbību kopumu, kas nepieciešams tāda apjomīga un valstiski svarīga objekta kā valsts robežas infrastruktūras izbūve pārraudzīšanai, lai šis objekts gan atbilstu Valsts robežsardzes vajadzībām, gan finanšu līdzekļi tiktu izlietoti paredzētajiem mērķiem, kā arī lai novērstu kaitējumu Valsts robežsardzei.

Amatpersonas nolaidības rezultātā izraisītas smagas sekas, proti, valstij nodarīts mantisks zaudējumu vairāk nekā 5,4 miljonu eiro apmērā, uzskata prokuratūra.

Jau ziņots, ka IDB līdz šim ir noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu un rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu vairākos ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu saistītos kriminālprocesos.

Saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi IDB dažādus nodarījumus inkriminēja arī esošajai Valsts robežsardzes vadībai. IDB gan pērn saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi izbeidzis kriminālprocesus pret Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu un viņa vietnieku Juri Martukānu. Martukānam kriminālprocesā bija inkriminēts dienesta viltojums, bet Pujātam valsts amatpersonas bezdarbība.

2020.gada sākumā Valsts kontrole informēja par atklātajiem pārkāpumiem, veicot revīziju Valsts robežsardzē un izvērtējot, vai valsts budžeta līdzekļi Latvijas robežas joslas infrastruktūras būvniecībai un uzturēšanai ir izlietoti likumīgi, sasniedzot izvirzītos mērķus un rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu