Sarunas par Ukrainu nedrīkst notikt Krievijas spiediena apstākļos, uzsver Borels (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ar Krievijas varasiestādēm nevajadzētu būt nekādām sarunām par Ukrainu, kamēr Krievija turpina koncentrēt karaspēku pie Ukrainas robežām, ceturtdien sacīja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Krievijas [karspēka] pārvietošana ir daļa no spiediena," žurnālistiem pirms ES aizsardzības un ārlietu ministru sanāksmes sacīja Borels, uzstājot, ka "nedrīkst būt sarunas spiediena apstākļos".

Neformālā sanāksme notiek neilgi pēc spraigajām ASV un Krievijas amatpersonu sarunām pirmdien Ženēvā, kurās netikta panākta vienošanās par konflikta deeskalāciju, tomēr abas puses piedāvāja turpināt dialogu.

"Mēs esam saņēmuši garantijas, ka nekas netiks izlemts vai sarunāts bez eiropiešiem, un koordinācija ar amerikāņiem ir pilnīgi lieliska," atzina Borels.

Pirms ES ministru ceturtdienas sanāksmes Borels sacīja, ka "šodien nekādi lēmumi netiks pieņemti, jo šī ir neformāla sanāksme". Viņš gan arī pieļāva, ka varētu būt politisks paziņojums.

Vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu