2021.gadā ierosināti par 205 maksātnespējas procesiem mazāk nekā gadu iepriekš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizvadītais gads bijis sestais gads pēc kārtas, kad turpināja sarukt ierosināto maksātnespējas procesu skaits.

2021.gadā ierosināti 1172 maksātnespējas procesi, kas ir par 205 mazāk nekā gadu iepriekš. Samazinājies gan juridiskām, gan fiziskām personām reģistrēto procesu skaits.

"Lursoft" informē, ka pēdējos gados vērojama tendences samazināties juridisko personu maksātnespēju skaitam, taču Covid-19 pandēmijas ietekmē kritums pēdējos divos gados bijis vēl straujāks, ko sekmējuši valstī noteiktie maksātnespēju moratoriji, ierobežojot kreditoru tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumus.

To apliecina arī juridisko personu maksātnespēju īpatsvars. Ja vēl 2019.gadā juridisko personu maksātnespēju process veidoja 31,38% no kopējā procesu skaita, tad 2020.gadā to īpatsvars bija samazinājies līdz 27,16%, bet pērn - jau līdz 20,73%. Pagājušajā gadā juridiskām personām ierosināti 243 maksātnespējas procesi.

"Lursoft" norāda, ka izmaiņas turpmāko gadu maksātnespējas procesu dinamikā ieviesīs Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums, kas dod iespēju no šā gada 1.janvāra fiziskām personām atbrīvoties no parādsaistībām. Līdz šim personām, kuras nespēja segt savas parādsaistības, vienīgā pieejamā kolektīvā procedūra bija fiziskās personas maksātnespējas process, taču ar jauno likumu iecerēts panākt mērķi atjaunot personu maksātspēju un stiprināt finanšu pratību, jo personām, kuras vēlēsies atbrīvoties no parādsaistībām, būs jāapgūst finanšu pratības kursi.

Jaunais regulējums attiecas uz parādsaistībām, kuru kopējais apmērs pārsniedz divas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros, bet nepārsniedz 5000 eiro.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nav būtiski mainījies maksātnespējīgo uzņēmumu vecums, kas arī pagājušajā gadā sasniedza vidēji astoņus gadus. Vienlaikus "Lursoft" norāda, ka bijuši arī vairāki uzņēmumi, kuri reģistrēti vien gadu pirms to maksātnespējas pasludināšanas. To vidū ir, piemēram, informācijas tehnoloģiju (IT) sektorā strādājošais SIA "Crowdestor SME", kas reģistrēts 2020.gada 2.jūnijā, bet jau pagājušā gada decembrī pasludināta uzņēmuma maksātnespēja.

Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, pirmajā darbības gadā "Crowdestor SME" apgrozīja 360 990 eiro, gadu noslēdzot ar 64 490 eiro zaudējumiem, savukārt uzņēmuma nodokļu parāds šī gada sākumā pārsniedza jau 226 800 eiro. "Crowdestor SME" vienīgajam īpašniekam Jānim Timmam šobrīd pieder kopskaitā septiņi uzņēmumi, no tiem maksātnespējas process rit diviem, savukārt vēl vienam uzņēmumam - SIA "Bridge Investments" - jau 2016.gadā ir uzsākts likvidācijas process.

Vēl bez "Crowdestor SME" maksātnespēja pagājušajā gadā pasludināta vēl pieciem IT sektorā strādājošiem uzņēmumiem, savukārt visbiežāk maksātnespējīgo uzņēmumu rindās, gluži tāpat kā iepriekšējos gados, nonākušas tirdzniecības jomā strādājošas firmas. Tāpat arī maksātnespēja bieži pasludināta ēdināšanas sektorā un ēku būvniecības nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Pēc uzņēmumu skaita, kuriem 2021.gadā pasludināta maksātnespēja, piektajā vietā ierindojas nekustamo īpašumu joma.

"Lursoft" aprēķinājis, ka uzņēmumi, kuriem 2021.gadā pasludināta maksātnespēja, vēl 2020.gadā apgrozīja 76,56 miljonus eiro, bet 2020.gadā to apgrozījums pat pārsniedza 300 miljonus eiro. Gan 2020.gadā, gan arī 2019.gadā šo uzņēmumu kopējais rezultāts bija zaudējumi, aizpērn tiem sasniedzot 7,75 miljonus eiro.

Lielākie zaudējumi reģistrēti automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu iznomāšanas un ekspluatācijas līzinga uzņēmumam SIA "123 Drivers Ltd", kas vēl 2019.gadā apgrozīja 1,13 miljonus eiro, bet 2020.gadā - vien 232 900 eiro. Līdz ar apgrozījuma kritumu auguši arī uzņēmuma zaudējumi, kas aizpērn palielinājās līdz 707 590 eiro.

Iesniegtajā vadības ziņojumā "123 Drivers Ltd" skaidrojis, ka 2021.gadā iecerēts noturēt un paplašināt darbības sfēru, taču pastāvot zināmas bažas, ka arī 2021.gadā ar Covid-19 izplatības saistīto ierobežojumu dēļ uzņēmuma darbības būs apgrūtināta. Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, "123 Drivers Ltd" maksātnespēja pasludināta aizvadītā gada novembrī. Uzņēmuma nodokļu parāds šobrīd jau sasniedzis nepilnus 108 000 eiro.

Pēc "Lursoft" apkopotās informācijas, no visiem uzņēmumiem, kuriem pagājušajā gadā pasludināta maksātnespēja, nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro, maksātnespējas pasludināšanas brīdī bija reģistrēts 75,3%.

Nodrošinājumi reģistrēti 38,3% no visiem uzņēmumiem, kuriem 2021.gadā pasludināta maksātnespēja, savukārt teju desmitajai daļai uzņēmumu maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process reģistrēts jau iepriekš.

Kopumā piektā daļa no visiem maksātnespējīgajiem uzņēmumiem, kuriem process sākts aizvadītajā gadā, 2020. vai 2021.gadā saņēmuši valsts atbalstu Covid-19 krīzes seku mazināšanai. Visbiežāk uzņēmumu darbiniekiem izmaksāti dīkstāves pabalsti, kā arī atbalstīta uzņēmumu nokavēto nodokļu maksājumu atlikšana uz laiku.

Pārskati par 2020.gadu pieejami 60% no visiem uzņēmumiem, kuriem pērn pasludināta maksātnespēja, un dati rāda, ka šo uzņēmumu vidū ir 12 kompānijas, kuru apgrozījums vēl aizpērn pārsniedza vienu miljonu eiro robežu. Lielākais to vidū ir pirms desmit gadiem reģistrētais SIA "TransBaltic OIL". Pēc "Lursoft" datiem, lai arī 2020.gadā uzņēmums apgrozījis 28,55 miljonus eiro, tas ir būtisks kritums pēc iepriekšējo gadu rādītāja.

Baltkrievijā ražoto naftas produktu vairumtirgotājs Latvijā, Eiropas Savienībā un trešajās valstīs, vēl 2019.gadā apgrozīja 145,94 miljonus eiro, bet 2018.gadā - 181,54 miljonus eiro. Pēdējos trīs gadus vairumtirgotājs strādājis ar zaudējumiem, 2019.gadā tiem sasniedzot pat 1,43 miljonus eiro. Vairākus gadus pēc kārtas "TransBaltic OIL" bijis iekļauts izdevniecības "Dienas bizness" un "Lursoft" kopīgi veidotajos Latvijas lielāko uzņēmumu TOP sarakstos.

Lai gan iesniegtajā vadības ziņojumā "TransBaltic OIL" norādījis, ka katru gadu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tirgū tiek patērēti vairāk nekā pieci miljoni tonnu naftas produktu, kas kopā ar stabilu patēriņa pieauguma tendenci un ģeogrāfisko tuvumu padara Baltijas tirgu par vienu no daudzsološākajiem Baltkrievijas naftas produktu eksporta galamērķiem, uzņēmums atzinis, ka tā darbības turpināšana ir atkarīga no finansiālajiem rezultātiem turpmākajos periodos un no atbalsta, ko nodrošinās mātes kompānija. Uzņēmuma dalībnieks "BNK (UK) Limited" reģistrēts Lielbritānijā.

Uzņēmumi, kuriem 2021.gadā pasludināta maksātnespēja, 2020.gadā ar darba vietām nodrošināja 1482 strādājošos, bet vēl gadu iepriekš - 2180. To vidū lielākais darba devējs, kam pērn pasludināta maksātnespēja, ir SIA "Būvnieks 07", kas vēl gadu pirms maksātnespējas palielinājis strādājošo skaitu līdz 101. Pēdējos divus gadus uzņēmums gan strādājis ar zaudējumiem.

Otrs lielākais darba devējs bijis ēdināšanas nozarē strādājošais restorānu "IL Patio", "Planeta Sushi" un "T.G.I. Friday's" īpašnieks SIA "Rosinter Restaurants" ar 92 darbiniekiem 2020.gadā. Pagājušajā gadā uzņēmums likvidējis piecas savas struktūrvienības, līdz ar to šobrīd vienīgā tā struktūrvienība ir noliktava. Restorānu nozarē strādājošā "Rosinter Restaurants" nodokļu parāds šobrīd jau pārsniedz 400 000 eiro apmēru. "Rosinter Restaurants" īpašniekam, Kiprā reģistrētajam "RRH-Central Europe LTD", Latvijā patlaban nav reģistrēti citi uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu