Atklājums: daži mikrobi spēj ražot skābekli bez saules gaismas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: Unsplash

Lielākajai daļai dzīvības uz Zemes skābeklis ir vitāli nepieciešams, bet, lai to radītu, parasti ir nepieciešama saules gaisma. Tomēr tagad zinātnieki atklājuši, ka kāds mikrobs okeāna dzīlēs tīri labi iztiek bez saules gaismas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, rakstīts, ka šā mikroba latīniskais nosaukums ir “nitrosopumilus maritimus”. Tas spēj izdzīvot pilnīgā tumsā, radot skābekli pats. Bioloģiskais process, kā tas notiek, nekad iepriekš netika novērots.

Lai arī iepriekš bija zināms, ka šis un vēl daži tam radniecīgi mikrobi spēj izdzīvot vidē, kur valda pilnīga tumsa un nav skābekļa, tomēr nebija zināms, kā tiem tas izdodas. Tieši šis jautājums iedvesmoja pētniekus ķerties pie darba un rast uz to atbildi.

“Tie ir ļoti izplatīti okeānos, kur tie spēlē nozīmīgu lomu slāpekļa ciklā. Lai to izdarītu, tiem ir nepieciešams skābeklis. Noslēpums bija tāds: kā tie spēj eksistēt arī vietās, kur skābekļa nav? Mēs spriedām, ka tie tur vienkārši eksistē, bet nefunkcionē. Ka tie ir tādas kā rēgu šūnas,” stāstīja mikrobioloģe Beāte Krafta.

Ja no okeāna pasmeļ spaini ūdens, tad katra piektā šūna būs viens no šiem mikroorganismiem. Lūk, cik izplatīti tie ir. Pētījumā zinātnieki tos paņēma no dabiskās vides un nogādāja laboratorijā.

Pētnieki vēlējās novērot, kas tieši notiek, kad mikroorganismam vairs nav pieejams skābeklis, kā arī nav saules gaismas, lai to saražotu. Atklājās negaidītais, proti, mikrobi sāka ražot skābekli paši, lai radītu nitrītus, kā blakusproduktam rodoties slāpekļa gāzei.

“Mēs vērojām, kā tie izmanto visu ūdenī pieejamo skābekli un tad, mums par pārsteigumu, dažu minūšu laikā skābekļa līmenis atkal sāka pieaugt. Tas bija ļoti aizraujoši,” stāstīja pētnieks Dons Kenfīlds.

Pagaidām zinātniekiem vēl nav pavisam skaidrs, kā tieši mikrobi rada skābekli. Tā daudzums ir tikai tik liels, lai pietiktu paša mikroba izdzīvošanai. Ir skaidrs, ka tas ir kāds vēl nezināms process.

“Ja šāds dzīvesveids okeānā ir izplatīts, tad mēs esam spiesti pārdomāt mūsu pašreizējo sapratni par slāpekļa ciklu okeānos,” piebilda Krafta.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu