ASV Senāts noraida likumprojektu par sankcijām pret "Nord Stream 2" (8)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senāts ceturtdienas vakarā noraidīja likumprojektu par sankcijām pret gāzesvadu "Nord Stream 2", ko bija ierosinājis Teksasas republikānis Teds Kruss.

Balsojumā likumprojekts nesaņēma tā pieņemšanai nepieciešamo balsu vairākumu - vismaz 60 no 100.

Krusa iniciatīvā bija paredzēts noteikt ierobežojumus organizācijām, kas ir atbildīgas par gāzesvada projektēšanu, būvniecību un ekspluatāciju, arī operatoruzņēmumam "Nord Stream 2 AG", kā arī vairākiem to darbiniekiem. Pieņemšanas gadījumā sankcijas stātos spēkā 15 dienu laikā.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija iepriekš pauda bažas, ka šādas sankcijas novestu pie Vašingtonas un Berlīnes attiecību pasliktināšanās.

Savukārt senatori demokrāti Roberta Menendesa vadībā 12.janvārī iesniedza alternatīvu ierobežojošo pasākumu projektu - "Likumu par Ukrainas suverenitātes aizsardzību". Tas esot saņēmis Baltā nama atbalstu, vēsta mediji.

Cita starpā tas paredz iesaldēt ASV aktīvus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, premjerministram Mihailam Mišustinam, ārlietu ministram Sergejam Lavrovam un aizsardzības ministram Sergejam Šoigu.

Ierosināts analoģiskas sankcijas noteikt Krievijas bruņoto spēku komandieriem, kas atbilstoši Baltā nama vērtējumam ir atbildīgi par "agresiju pret Ukrainu".

Vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu