Kārķu pagasta akcija: Kā veicas ar saimnieku meklēšanu pamestajiem īpašumiem (13)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Facebook.com/Kārķu pagasts

Sociālos tīklos pērnā gada oktobra sākumā sašūpoja Valkas novada Kārķu pagasts, jo pašvaldība īpašā akcijā "Facebook" pamestiem īpašumiem meklēja jaunus saimniekus. Kā Kārķu pagastam sekmējies šo mēnešu laikā? Vai kāds īpašums ir ticis ir pie jauna saimnieka? To TVNET vaicāja akcijas idejas autoram – Ērģemes un Kārķu pagastu pārvaldniekam Pēterim Pētersonam.

Atgādinām, ka pērn pašvaldība "Facebook" solīja katra mēneša sākumā publicēt informāciju par kādu no nekustamajiem īpašumiem, un solītais tika arī īstenots. Ik mēnesi pašvaldības "Facebook" profilā var aplūkot fotogrāfijas un informāciju par pamestajiem īpašumiem.

Taujāts par to, kā pašvaldībai veicies šo mēnešu laikā, Pētersons norāda – interese ir ļoti liela, turklāt ik pārdienas pašvaldībai kāds zvana, lai gan tā nav šo īpašumu pārdevējs. Pašvaldība tikai publicē informāciju par pamestajiem īpašumiem, kurus var iegādāties. "Šobrīd esam tikuši līdz ceturtajai publikācijai, pārdoti, cik man zināms, ir divi īpašumi. Par pēdējiem diviem notiek darījuma process, bet kopumā šī jautājuma izcelšana dienaskārtībā ir radījusi pastiprinātu interesei un ir pārdoti vēl citi īpašumi, kas nav tikuši līdz publicēšanai," portālam TVNET stāsta Pētersons.

Foto: Facebook.com/Kārķu pagasts

Kā informē Pētersons, pašvaldībai ir arī savi īpašumi, kuriem tiek meklēti jauni saimnieki, bet ar to pārdošanu tik raiti neiet. Piemēram, nesen bijusi izsole, kurā par diviem tūkstošiem varēja iegādāties māju "Rozes" Ērģenes pagasta Omuļos, bet neviens interesents nav pieteicies. Pašvaldība drīzumā šo īpašumu izsolē atkārtoti pārdos par zemāku cenu, tāpat interesentiem tiks piedāvāti arī citi īpašumi.

 "Iespējams, šis aukstais laiks nav piemērots nekustamā īpašuma pārdošanai, cilvēki ir ļoti mazkustīgi un arī droši vien domas sāks rauties uz laukiem, kad parādīsies pirmā siltā saulīte.

To var redzēt arī pēc nekustamā īpašuma portālu sludinājumu kustības, tieši nupat kāds kungs zvanīja, kurš vēlējās no Ludzas ar ģimeni pārcelties uz Valkas novadu, jo šeit kundze dabūjusi darbu. Viņš aktīvi sekojis līdzi nekustamo īpašumu sludinājumiem, bet pēdējo divu mēnešu laikā nebija neviena sludinājuma par viensētas pārdošanu portālā ss.lv," stāsta Pētersons.

Izrādās, ka arī citas pašvaldības sarosījušās, ieraugot Kārķu pagasta panākumus, publicējot informāciju par nekustamajiem īpašumiem.

"Ir zvanījuši citu novadu pašvaldības darbinieki, kuri interesējušies par mūsu pieredzi. 12. janvārī arī Valmieras novada Ēveles pagasta saimniecības vadītājs bija atbraucis smelties informāciju.

Patīkami, ka tās lietas rezonē un liek aizdomāties vēl kādam," saka Pētersons.

Foto: Facebook.com/Kārķu pagasts

Arī Valkas novada pašvaldība nākotnē plāno veikt īpašumu revīziju, uzrunājot pamesto īpašumu saimniekus. "Valkas novada pašvaldības attīstības komiteja, redzot, ka kopumā ir šī te atdeve, ir lēmusi, ka novada ietvaros visā teritorijā ir jāveic īpašumu revīzija, pārskatāmā nākotnē ir jāuzrunā pamesto īpašumu saimnieki par to, kādi viņiem plāni," informē Pētersons. "Iespējams, ka ir situācijas, kurās saimnieks ir gatavs pārdot savu īpašumu."

Pētersons neslēpj - daudzas mājas Kārķu pagastā jau ir zudušas uz visiem laikiem. Tagad pašvaldība mēģina izglābt vēl tās mājas, kuras nav sabrukušas.

"Diemžēl daudzas jau no mājvietām ir zudušas meliorācijas laikā, kad tās vienkārši sastūma kaudzēs. Vēlāk virkne māju atmodas gados sabruka, jo nevienam tās nevajadzēja. Šodien mēs varētu pat teikt, ka šim sētām dodam pēdējo iespēju pirms AS ‘’Sadales tīkls’’ ir novācis elektrības stabus vai mājas nav sazāģētas malkā," tā Kārķu pagasta pārvaldnieks.

"Un jāuzsver vēl viena lieta, potenciālam pircējam ļoti bieži neinteresē mājas stāvoklis, bet gan vieta – dabas ainava, elektrības pieslēgums, pievadceļi un interneta ātrums," novērojis Pētersons.

"Latvija neatkarības pirmajos 20 gados Kārķu pagastā uzbūvēja vairāk kā 200 jaunas mājas, pēdējos 20 gados, šķiet, vienu. Valstiskā līmenī reģionālā attīstība nav bijusi prioritāte, bet šoreiz jāsaka paldies Covid-19 vīrusam, kas mainījis lietu izpratni, vērtību maiņu un pavēris arī jaunas darba iespējas strādāt daudzās profesijās attālināti," tā Pētersons.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu