Tiek vākti paraksti par "Altum" subsīdiju daudzbērnu ģimenēm arī bez aizdevuma ņemšanas (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērni
Bērni Foto: Pixabay

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji uzsākuši parakstu vākšanu par finanšu institūcijas "Altum" subsīdijas "Balsts" pārveidi tā, lai daudzbērnu ģimenes var saņemt palīdzību arī bez kredīta ņemšanas bankā.

Iniciatīvu iesniegusi Sintija Dombrovska, kura informē, ka "Balsts" subsīdija paredz 8000 līdz 10 000 eiro daudzbērnu ģimenēm bankas aizdevuma pirmās iemaksas samazināšanai mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Viņa norāda, ka daudzas ģimenes šajā mērķgrupā nespēj atļauties kredītu, un attiecīgi paliek arī bez subsīdijas savam mājoklim, lai gan ir spējušas iekrāt tik, lai ar attiecīgo subsīdiju šādu pirkumu varētu atļauties.

Kā piemēru viņa minēja sievieti ar četriem bērniem, kuras vīrs pelna darbā ārzemēs. Latvijā mazpilsētā ģimenei ir dzīvoklis, kuru ar 10 000 eiro subsīdiju varētu atļauties, bet ar pašreizējo atbalsta regulējumu tas neesot iespējams. "Iznākumā atbalstāmā mērķgrupa paliek nesasniegta tikai tāpēc, ka nav iesaistītas bankas ar savām interesēm, lai gan no valsts puses finansējums būtu pieejams," skaidro Dombrovska.

Tāpēc viņa ierosina, vai nu "Balsts" subsīdijas pārveidi, vai jauna "Altum" subsīdijas instrumenta izveidi daudzbērnu ģimenēm sava mājokļa iegādei, kas būtu pieejams arī bez kredīta ņemšanas.

Šādi valsts plānotais atbalsts būšot pieejams daudz lielākai daļai no atbalstāmās mērķgrupas - daudzbērnu ģimenēm, kuras kredītu vai nu nevar atļauties, vai arī bankas to nedod. Viņasprāt, tas veicinās arī ārzemēs strādājošo atgriešanos Latvijā un ģimeņu atkalapvienošanos pilnvērtīgai dzīvei savā valstī un savā īpašumā. "Kaut nedaudz, bet tas veicinās arī Latvijas reģionu apdzīvotību," minēts iniciatīvas pieteikumā.

Iegūstot 10 000 parakstu, iniciatīvu iesniegs izvērtēšanai Saeimā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu