Vienatnē dzīvojošie nepelnīti saņems mazāku atbalstu, pauž eksperts (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Trešdien valdību veidojošie politiskie spēki konceptuāli vienojās par atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Daļa ekspertu uzsver: piešķirot naudas pabalstu ģimenēm ar bērniem, novārtā atstāti tie, kuriem arī ir grūtības nomaksāt rēķinus, vēsta TV3 Ziņas.

Aptuveni 52 000 mājsaimniecību Latvijā izmanto dabasgāzi apkurei un ūdens uzsildīšanai. Plānots, ka valsts atbalstu saņems tie, kuriem mēneša patēriņš ir virs septiņiem kubikmetriem gāzes.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norāda, ka katra mājsaimniecība no sava siltumapgādes uzņēmuma saņems jau automātiski rēķinu ar samazināto likmi, atlaidi, ko valsts būs palīdzējusi segt – viss, kas ir virs 68 eiro par megavatstundu. Šis maksājums no valsts tiks novirzīts pa tiešo siltumenerģijas uzņēmumam.

Valsts atbalstu centrālapkures rēķinu mazināšanai konkrētajās pašvaldībās un par gāzi ar patēriņu virs septiņiem kubikmetriem visā valstī saņemšot ikvienā mājsaimniecībā – tā attieksies gan uz tiem, kuri dzīvo vieni, gan ģimenēm ar bērniem.

Attiecībā uz elektrību – valsts pilnīgi visiem četrus mēnešus 100% apmērā nosegs elektrības sadales tarifu un OIK izmaksas. Uz četriem mēnešiem ieviesīs jaunu pabalstu – 50 eiro par katru bērnu. Tas attieksies arī uz studējošajiem vecumā līdz 24 gadiem. Savukārt valsts pensiju saņēmējiem un cilvēkiem ar invaliditāti izmaksās 20 eiro katru mēnesi līdz aprīlim ieskaitot.

”Ļoti laba pakotne, kas spēs palīdzēt tām mājsaimniecībām, kam šobrīd ir vislielākās problēmas nomaksāt rēķinus," saka Vitenbergs.

”Tukša muldēšana” – tā apgalvojumu par mērķētu atbalstu sauc sociālais antropologs Andris Šuvajevs. Politiķu pamatojums, ka naudas pabalsti, attiecīgi 50 un 20 eiro katru mēnesi, energoresursu cenu kāpumā visvairāk vajadzīgi senioriem un ģimenēm ar bērniem, neesot īsti korekts. Eksperts akcentē: lielie rēķini problēmas rada arī ļoti lielai daļai strādājošo ekonomiski aktīvajā vecumā, kas dzīvo vieni, bet viņi plānotā atbalsta saņēmēju lokā ar naudas pabalstu nav. Turklāt arī vienam pieaugušajam ar vienu bērnu vajadzētu lielāku atbalstu nekā diviem pieaugušajiem ar bērnu.

”Ir skaidrs, ja persona dzīvo viena pati un vienai pašai ir jāsedz šie pieaugošie rēķini, tad tas ir daudz grūtāk nekā divām personām.

Kas tiks darīts ar potenciālajiem parādiem, kas šobrīd uzkrājas. Vai notiks kaut kāda retrospektīva parādu dzēšana nabadzības riska grupām. Pagaidām šajā pakā par to nekas nav minēts. Tā situācija jau var būt pietiekami dramatiska," antropologs.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu