PTO apstrīd ierobežojumus, ko Krievija piemērojusi koksnes izstrādājumu eksportam (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienība (ES) pieprasa apspriešanos ar Krieviju Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par Krievijas noteiktajiem eksporta ierobežojumiem koksnes izstrādājumiem, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Eksporta ierobežojumi ietver ievērojami lielākus izvedmuitas nodokļus dažiem koksnes izstrādājumiem un krasu to robežšķērsošanas vietu skaita samazinājumu, caur kurām var veikt koksnes izstrādājumu eksportu. Krievijas noteiktie ierobežojumi kaitē ES kokapstrādes nozarei, kas paļaujas uz eksportu no Krievijas, un rada ievērojamu nenoteiktību pasaules koksnes tirgū. Kopš Maskava 2020.gada oktobrī paziņoja par šiem pasākumiem, ES vairākkārt bez panākumiem ir aicinājusi Krieviju sadarboties. Minētie pasākumi stājās spēkā 2022. gada janvārī.

ES apstrīd izvedmuitas nodokļu palielināšana dažiem koksnes izstrādājumiem. PTO Krievija apņēmās piemērot izvedmuitas nodokļus ar likmi, kas nepārsniedz 13% vai 15% konkrētiem eksporta daudzumiem. Krievija ir atcēlusi šīs tarifa kvotas un tagad piemēro izvedmuitas nodokļus ar daudz augstāku likmi 80% apmērā un tādējādi neievēro PTO tiesību aktos noteiktās saistības.

ES apstrīd arī robežšķērsošanas vietu skaita samazināšana Krievijas koksnes izstrādājumu eksportam uz ES. Krievija ir samazinājusi to robežšķērsošanas vietu skaitu, caur kurām veic koksnes eksportu uz ES. Aizliedzot izmantot esošās robežšķērsošanas vietas, kas ir tehniski spējīgas apstrādāt šādu eksportu, Krievija pārkāpj PTO principu, kas aizliedz šādus ierobežojumus.

ES šodien pieprasīja sākt apspriešanos, kas ir PTO strīdu izšķiršanas procedūras pirmais posms. Ja apspriešanās rezultātā netiks panākts apmierinošs risinājums, ES var pieprasīt PTO izveidot ekspertu grupu, kas lems par šo jautājumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu